Premi a la qualitat de la llet per a un ramader de Salitja
Els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega) de la Diputació van entregar ahir a Monells els premis a la qualitat de la llet i a la producció del farratge. Cal Carreter, de Salitja, va ser el guanyador en la categoria de la llet, i Mas Boades, de Franciac, i Can Noguer, de Cistella, en les de blat de moro ensitjat (farratge d'estiu) i raigràs ensitjat (farratge d'hivern i de primavera). El president de Semega, Joan Pluma, va lloar l'esforç dels ramaders per innovar en temps de crisi. La resta de premiats van ser els següents: en la categoria de la llet, la segona i tercera posició van ser per a Can Palau, de Cassà de la Selva, i Cal Cusí, de Sant Joan de Mollet; en la de blat de moro ensitjat, Agrícola Masó, de Sant Jordi Desvalls, i Mas Bes, d'Aiguaviva, van quedar segon i tercer, respectivament; i en la categoria de raigràs ensitjat, els altres dos premiats van ser SAT Mas Magret, de Peralada, i Can Alabau, de Llabià.En els premis a la qualitat de la llet es valora la qualitat sanitària del producte, expressada en dos paràmetres que tenen un caràcter no desitjable: les cèl·lules somàtiques i els bacteris presents a la llet. Les dades per atorgar els premis provenen del Laboratori Interprofessional Lleter de Cabrils i s'extreuen de totes les explotacions de la demarcació de Girona que representen la mitjana de llet produïda el 2008. Els classificats són els ramaders que, un cop sumats els dos paràmetres, tenen menys caràcters no desitjables en la seva producció.Pel que fa als premis de la qualitat del farratge, les mostres les obtenen els controladors de Semega dels farratges ensitjats dels ramaders i després les porten a a analitzar al laboratori del DAR de Cabrils. Per classificar els farratges i decidir els classificats es fan servir les unitats farratgeres. Una unitat farratgera és l'equivalent energètic d'un quilo de civada (quantitat d'energia que necessita una vaca per produir un quilo de llet).