MEDI AMBIENT
Invertiran 1,7 milions per a la producció de biogàs en granges mitjançant purins
Aquest projecte europeu assessorarà ramaders del sector lleter i porcí, majoritàriament gironins, i acabarà amb la construcció de diverses plantes
Promoure la producció de biogàs per mitjà de purins com una alternativa energètica de futur per al món rural. És la finalitat de la iniciativa d'àmbit europeu que es va presentar ahir al parc científic i tecnològic de Girona, en la qual participen dues empreses amb seu al parc, Llet Nostra i l'enginyeria Qnorm, i també el Grup de Sanejament Porcí de Girona, sota la coordinació de l'assessoria mediambiental Iris Research&Development.
El projecte, anomenat Geronimo II Bio-Gas, té un pressupost d'1,7 milions d'euros, el 75% del qual està finançat per la Unió Europea. Després d'un període de 30 mesos, la iniciativa ha de culminar amb la construcció de diverses plantes en granges lleteres i de porcí, majoritàriament ubicades a les comarques gironines. Les instal·lacions han de permetre convertir un residu com el purí, sotmès a una exigent normativa mediambiental, en energia (subministrament elèctric o aigua calenta), que pot abastir la mateixa explotació agrària i que també es pot comercialitzar.
Per arribar a aquest punt final, primer es farà una selecció d'explotacions que tenen interès en el projecte i són adequades per dur-lo a terme. En total seran 12 granges: 6 lleteres i 6 de porcí. En el primer cas, seran explotacions associades a la cooperativa Pur Llet –en tenen al Ripollès, el Pla de l'Estany, el Gironès, el Baix Empordà, l'Alt Urgell i el Pla d'Urgell–. Pel que fa a les porcines, les seleccionades seran totes de la demarcació gironina, i des del Grup de Sanejament Porcí de Girona ja s'ha fet una primera preselecció de 8 granges i diversos sectors del territori gironí que complirien els requisits mínims, que estarien situades a les zones de l'Alt Empordà, la Selva i el Gironès.
Les explotacions que participin en el projecte tindran un assessorament personalitzat, podran visitar plantes de biogàs que funcionen amb èxit a altres punts d'Europa i se'ls ajudarà en la tramitació del projecte. “Inicialment, la idea no és fer una planta per explotació, sinó una instal·lació que doni servei a diferents granges”, explica Oonagh McNerney, directora d'Iris.
LES FRASES
Llum verd a una planta a l'Armentera
El director general de l'enginyeria gironina Qnorm, Xavier Sors, va aprofitar l'acte d'ahir per anunciar que la Comissió d'Urbanisme ha donat llum verd a la construcció d'una planta de biogàs a l'Armentera, que requerirà una inversió de 2,5 milions d'euros. La instal·lació generarà la mateixa potència que la planta que funciona des de fa un parell d'anys a Sant Mer (500 quilowatts), però la diferència és que donarà servei a diverses explotacions. Segons va dir Sors, es transformaran unes 22.000 tones de purins anuals, provinents d'una xifra de caps de bestiar que oscil·la de 8.000 a 10.000. Aquesta instal·lació no està directament vinculada al projecte Geronimo II. Però Sors considera que pot simbolitzar un canvi de criteri a la Generalitat. “La tramitació d'aquests projectes és molt llarga, quan només aporten solucions”, afirma. I és que un altre objectiu de Geronimo II és impulsar canvis en l'administració i tendir cap a models europeus com Alemanya, on actualment hi ha 6.000 plantes de biogàs i el 2018 es preveu que la xifra s'hagi doblat.