Els aturats de Badia s'organitzen
Al municipi, que té la taxa d'atur més elevada de Catalunya (22%), una part dels desocupats ha constituït una assemblea que critica les obres previstes del fons estatal –poca mà d'obra i contractada a fora– i reivindica que els veïns puguin treballar-hi
La crisi –i sobretot el daltabaix del sector de la construcció– ha fet disparar l'atur entre la població badienca. En dotze mesos s'ha passat d'un registre de 871 desocupats als 1.523 comptabilitzats a final del mes passat. La taxa d'atur ja voreja el 22%, la més elevada de Catalunya, un fet que en un dels municipis amb un nivell més baix de renda per càpita, i amb força persones que comencen a esgotar les prestacions per desocupació, ha mogut part del col·lectiu a recuperar una assemblea de desocupats que ja havia funcionat durant la crua crisi industrial de començament dels anys vuitanta.
Fa tres mesos que es mouen i han recollit 300 signatures de veïns del municipi en l'atur. A començaments d'any, van rebre amb expectativa la partida de 2,6 milions d'euros de l'Estat per impulsar obres locals (FEIL), ja que la majoria de desocupats treballaven en la construcció, però els projectes aprovats pel consistori no els convencen.
«La feina se'n va a fora»
Un dels portaveus del col·lectiu, Juan Gordillo, fa nou mesos que va perdre la seva feina de lampista. Divorciat, ha hagut de tornar al pis de la seva mare, i la setmana vinent sol·licitarà un ajut de renda mínima d'inserció (PIRMI) perquè ja ha deixat de cobrar el subsidi d'atur. Gordillo es queixa de les obres previstes, com ara les dels 370.000 euros per repintar i condicionar les pistes de diversos centres educatius, que «només donaran feina a vuit persones durant tres mesos», o les dels 395.000 per «asfaltar una esplanada d'aparcament on Adigsa havia projectat 32 pisos protegits». Com que a Badia és un nucli eminentment residencial, gairebé no hi ha empreses censades. I totes les obres han estat adjudicades a firmes de fora del municipi, de manera que ara temen que contractin gent desocupada d'altres poblacions.
Els «dijous al sol»
L'assemblea va aplegar un centenar de persones dimecres per manifestar-se pels carrers de Badia, en una marxa que va concloure a la sala de plens de l'ajuntament. També, en un paral·lelisme amb la pel·lícula Los lunes al sol, desenes de treballadors en l'atur es concentren cada dijous a quarts d'onze del matí davant l'entrada del consistori per fer visible la lluita. Ahir entre els concentrats hi havia un dels cinc germans d'una família –tots en atur– que viuen de la pensió del seu pare. També hi ha força magribins sense feina, i volen conscienciar els veïns que l'atur és un problema comú, per evitar qualsevol brot xenòfob.
Reunió amb l'alcaldessa
L'alcaldessa, Eva Menor (PSC), es reunirà amb l'assemblea dimecres que ve per informar-los dels plans municipals per crear llocs de treball. A més, els han ofert un lloc a la taula local de l'ocupació. Però l'assemblea vol que s'elabori un pla pensat per a les dones en atur, i que es prioritzin projectes d'obra pública modestos, però que generin molts llocs de treball –com ara la millora de voreres i la supressió de barreres arquitectòniques. També reclamaran que els contractin en obres de la Generalitat a Badia, com ara l'ampliació de la C-58 i les reformes i millores en els habitatges d'Adigsa.
Dilluns inicien una vaga de bancs
És un moviment diferent, tot i que vinculat directament al problema de l'atur. Una família magribina s'ha trobat amb el matrimoni a l'atur, una ajuda de 400 euros mensuals per alimentar quatre fills i una quota hipotecària de 1.000 euros. És evident que no poden pagar el pis, i hi ha 70 famílies –entre autòctones i immigrades– amenaçades de desnonament. El risc, però, no sols és perdre el pis, ja que les entitats bancàries van concedir préstecs de més de 150.000 euros per uns habitatges protegits que s'han d'escripturar per sota dels 60.000. Un portaveu del grup diu que aquesta anomalia els atorga «una certa posició de força» per negociar amb les caixes implicades perquè les famílies en atur puguin ajornar part del deute. L'alcaldessa s'ha compromès a negociar amb Adigsa, però la plataforma d'afectats ha convocat una vaga d'usuaris de bancs i caixes a partir de l'1 de juny per reclamar diàleg.