Economia

Treball en oferta

El mercat laboral està sota mínims, tot i això encara hi empresaris que sol·liciten mà d'obra

El portal ‘Feina activa' concentra bona part de la demanda i, en aquest sentit, els més buscats són els oficis de professionals liberals

El mercat laboral s'ha desinflat amb la crisi i està sota mínims. Hi ha sectors i empresaris que encara demanen mà d'obra, tot i que insuficient per absorbir les 66.592 persones que el mes passat estaven registrades a l'atur. La xifra és més del doble del mes de maig de fa tres anys, quan l'atur registrat a la demarcació era de 32.025 persones.

El portal d'internet Feina activa de la Generalitat oferia dimarts passat 410 llocs de treball a les comarques de Tarragona. En el conjunt de Catalunya les ofertes arribaven a les 3.783. La majoria corresponien a la demarcació de Barcelona (3.783), seguida de Tarragona (410), Girona (389) i Lleida (213).

Oficis específics

Les demandes més nombroses en les 410 ofertes eren, el mateix dia, les agrupades en la categoria de professions, arts i oficis, que inclou feines liberals i aquelles que requereixen una formació professional específica. Alguns exemples serien places de professors d'instruments musicals, traductors i intèrprets, modistes, jardiners, elaboradors de productes carnis, fusters o auxiliars de biblioteca. En aquesta categoria hi havia 66 sol·licituds i una part important corresponia a ofertes de l'administració pública.

Ajuntaments, diputacions i organismes vinculats amb l'administració tenien penjats al web 58 ofertes de treball. L'ocupació en l'administració pública és la segona categoria amb més demanda, entre la qual hi ha tècnics, agents de policia i administratius. A prop, amb 57 demandes, se situa la categoria de comercial i vendes, una de les especialitats laborals en què la crisi ha fet neteja. El ventall és més ampli que el d'agent comercial i en aquesta categoria s'agrupen els dependents, venedors a domicili, caixers i taquillers.

El llistat complet de les demandes del web són: educació, formació i investigació (38), turisme i restauració (32), immobiliari i construcció (24), serveis personals (20), sanitat i salut (19), fabricació d'electromecànica, muntatges i manteniment (19), administració d'empreses (18), informàtica i telecomunicacions (15), enginyers i tècnics (13), qualitat de producció (7), recursos humans (5), personal no especialitzat (4), mineria i indústria pesada (4), compres logístiques i magatzem (3), agricultura, ramaderia i pesca (2), màrqueting i comunicació (2) i disseny i arts gràfiques (1).

Òbviament, la ciutat de Tarragona, per activitat empresarial i per nombre d'habitants, lidera el rànquing per municipis amb més demandes (121). A Tarragona la segueixen, ja a molta distància, Reus (38) i Cambrils (36). Analitzant les dades, en un altre gran bloc se situen Amposta (27), el Vendrell (23), Tortosa (17), Calafell (16), Salou (16) i Torredembarra (12). I en un tercer nivell de demandes es troben Altafulla i Alcanar (9), Vila-seca (8), Móra d'Ebre i Sant Carles de la Ràpita (7), Mont-roig (5), Llorenç del Penedès, la Selva del Camp i Creixell (4) i Santa Oliva i Valls (3 demandes de treball cadascun).

El mercat de treball es mou a poc a poc i el nombre d'ofertes de feina és escàs, tot i que la temporada turística remou l'oferta i aquests mesos d'estiu segur que marcarà bones perspectives.

Creació del portal

El portal Feina activa es va crear el setembre del 2009 amb l'objectiu de facilitar l'accés a les ofertes de treball i a la recerca i la selecció de personal a les empreses. El Departament de Treball va posar en marxa el web mitjançant el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per relacionar en el mercat laboral les persones desocupades i les empreses de manera totalment gratuïta, sense cap cost per a cap de les dues parts.

En més d'un any des que es va activar el portal, s'han incorporat novetats com ara poder destriar per mitjà del currículum les feines més adequades al perfil professional. Tot i així, l'accés al món del treball ha pres una dinàmica lenta i en què cal un gran desplegament de mitjans per fer-se accessible als col·lectius amb menys recursos.

10
ofertes
només s'adreçaven a persones amb títol universitari. La majoria (36) requerien la primera etapa de l'educació secundària.
2
sol·licituds
estan relacionades amb la ramaderia, l'agricultura i la pesca, les mateixes que amb el màrqueting.
58
llocs de treball
té penjats al web l'administració. Són places de tècnics agents de policia i administratius.
183
empreses
hi descrivien que el contracte seria indefinit. De temporals se'n feien 164 i 14 de mercantils. Uns altres 49 deien no tenir cap predilecció.
181
no detallaven
el tipus de jornada. Majoritàriament, les feines són de jornada completa (136) i parcial (32). De treballs intensius n'hi havia 15.
3
contractes
oferien sous entre 10.000 i 20.000 euros. La resta (407) no superaven la xifra inicial.
121
la majoria,
eren per treballar a la ciutat de Tarragona. En segon lloc hi havia Reus i Cambrils, amb 36 cadascuna.
410
ofertes de feina
hi havia dimarts passat a les comarques de Tarragona a través del portal d'internet ‘Feina activa', de la Generalitat.
Allau de currículums

849 euros bruts per controlar accessos

76 persones s'han interessat per l'oferta per a control d'accessos, amb bon nivell d'anglès. El sou és de 849 euros bruts i només la petició de nivell d'una llengua estrangera pot haver reduït el nombre de les peticions. Una oferta per a operari de fàbrica ha rebut 377 currículums.

Atur registrat al maig

Jornada completa i sou que no arriba a mileurista

Les ofertes de jornada completa són majoritàries, tenint en compte el ventall que s'oferia dimarts passat a través del portal. En concret, de les 410 propostes, 136 eren per a jornades de vuit hores; en 31 casos, això era indiferent per a l'empresari; en 32 la feina era a temps parcial i en 15 les ofertes tenien a veure amb una jornada intensiva. Unes altres 7 eren per a jornades laborals parcials al matí i 7 més, a la tarda.

La definició dels sous és ben fàcil: no arriba a ser de mileurista. I és que 407 de les demandes de treball eren per un salari màxim de 10.000 euros anuals. Només en tres casos se supera aquesta quantitat: un administratiu amb experiència, de 15.000
a 21.000 euros l'any, i un tècnic de planta d'aigües i un conductor de carretons, 17.000 euros cadascun.

Si es té en compte el nivell d'estudis sol·licitats, hi ha un ventall gairebé tan ampli com l'oferta de formació. La major part de les ofertes (36) estan dirigides a persones amb títol de la primera etapa de l'educació secundària i 12 són per a persones que només hagin completat la formació primària.

La formació professional és a l'engròs la que acumula més peticions: grau superior (21), grau mitjà (15) i formació ocupacional amb formació professional de grau superior (1). Els titulats universitaris copen 10 ofertes i els diplomats, 14. La resta de requeriments són d'estudis de batxillerat.

Perruqueria i estètica

Els oficis no atreuen la demanda de professionals

L'ofici de perruquer i d'esteticista no atreu les demandes ni les ofertes. Dimarts hi havia set ofertes de tècnics en totes dues professions i, curiosament, recollien escassos currículums. Sigui pel sou, pels horaris o per les feines per sota de la capacitat professional, no enganxen.

Nombre d'habitants

Una oferta de treball rep més peticions a Tarragona

Una oferta de cambrer a Tarragona i a Mont-roig del Camp obté una resposta ben diversa. A Tarragona, es van rebre 158 currículums, mentre que les persones interessades a Mont-roig van ser 44. Les condicions laborals –horaris, contracte i sou– eren semblants i només la diferència en el nombre d'habitants pot ser el motiu d'una resposta tan diferent.

Volum de contractació laboral

Gairebé la quarta part de la contractació anual es va formalitzar al maig

El volum de contractació laboral el mes de maig a les comarques de Tarragona va ser de 19.469 contractes, gairebé una quarta part (22,6%) dels que s'han formalitzat en tot l'any (85.811). La majoria de les relacions laborals són de caràcter temporal (17.462) davant les indefinides (2.007). En xifres absolutes, el nombre de contractes de treball que s'han signat aquest any és superior en 5.081 als que s'havien formalitzat fa un any fins al maig. En la valoració interanual cal destacar que les relacions de treball indefinides van ser un 8,3% superiors (10.403) a les que s'han formalitzat enguany (9.537). Contràriament, les relacions de treball temporals han pujat prop de 6.000 persones, si es compara amb els que es van establir fins al maig del 2010. Significa un 8,46% més en aquesta modalitat.

Formació el 2011

El SOC dóna continuïtat a les accions en formació

177.000 persones desocupades es podran formar per mitjà de les sis convocatòries de formació i d'altres projectes que el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ha aprovat per a aquest 2011. El programa adreçat a un major nombre de persones és el Prepara't, que es dirigeix a menors de 25 anys o a majors de 45 anys. Per a aquests dos col·lectius s'han organitzat 7.000 accions formatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.