La meitat dels casos atesos a la nova oficina de Pimec Girona són per dificultats de finançament
En el primer mes de funcionament s'hi han resolt una vintena de problemes
Una empresa que es troba que la seva entitat bancària li exigeix un augment de garanties per mantenir les línies de crèdit comercial habituals. El problema arriba a l'oficina, que fa de mediadora. Després de parlar amb un responsable de zona de l'entitat bancària, s'aconseguix que es rebaixin les garanties que l'empresa havia d'aportar, que, en aquest cas concret, eren hipoteques sobre immobles d'ús familiar.
Aquest és un dels casos que posa com a exemple Pimec, amb el resultat que s'ha obtingut després que els responsables de l'empresa hagin demanat suport a la nova oficina. Un altre cas que es posa com a exemple és el d'una altra empresa que no podia afrontar els pagaments de la Seguretat Social. El procés que es va seguir va ser contactar amb la Tresoreria de la Seguretat Social, que va comentar alguna possibilitat d'ajornar pagaments i que van poder ser acceptades per l'empresa. Un tercer cas que Pimec destaca és el d'una empresa que es va trobar una retallada del risc comercial i això va provocar que els proveïdors li demanessin tots els pagaments al comptat. Des de la patronal es va parlar amb l'asseguradora de riscos i, com que l'empresa tenia els balanços correctes, se li va fer una altra valoració.
Més poder de negociació
L'objectiu principal del nou servei que s'ha posat en marxa és «incrementar el poder de negociació dels empresaris i emprenedors autònoms per mitjà d'un agent social que els representi». Fins ara, la majoria d'empreses ateses tenen menys de 25 treballadors, tot i que també s'han adreçat al servei altres empreses de dimensions més grans, per tal de sol·licitar-hi informació i consell.
Els responsables de Pimec asseguren que el treball de l'oficina de resolució de problemes és «directe i ràpid» i sovint pot fer de mediadora entre l'empresari i l'administració o bé les entitats bancàries. Entre les empreses que s'han atès fins ara predominen les de les comarques del Gironès i la Selva.
Una enquesta que va portar a terme la patronal Pimec a 102 empresaris de les comarques gironines va posar de manifest que un 96 pe cent estan descontents amb les entitats financeres i només un 4 per cent diuen que n'estan satisfets. Pimec va decidir crear a Girona aquesta oficina de resolució de problemes per fer de mediadora entre l'empresa i les entitats i intentar reconduir la situació.
El servei s'ha posat en marxa després d'un treball previ que es va dur a terme amb empreses de les comarques gironines i amb diversos representants d'entitats financeres, a les quals Pimec ha demanat «el compromís de col·laborar a fer tots els esforços per fer arribar el finançament necessari per als projectes empresarials viables», segons destaca la mateixa patronal.
Amb el fre posat pels entrebancs
El grup Tecnologia Gràfica d'Ullà, fundat el 1986 i una empresa de referència en el sector, té una plantilla de vuitanta treballadors i una facturació de nou milions d'euros anuals, amb un 30% d'increment aquest any. Una empresa de gravat de cilindres és el punt d'origen del grup, que el seu gerent, Josep Maria Puig, va impulsar i que ha crescut de manera continuada. El seu funcionament, però, resulta limitat per les dificultats de finançament amb què ha topat. Aquest empresari d'Ullà explica els entrebancs amb què s'ha trobat des que l'any passat va intentar aconseguir préstecs públics i privats.
El grup va intentar aconseguir liquiditat després de la compra fa tres anys d'una empresa de Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès Oriental, ja que va haver de fer una inversió important. «Necessitàvem un suport econòmic i per això l'octubre passat vam anar a demanar ajuts a l'Institut Català de Finances. Ens van demanar moltes dades, però ens van respondre que el projecte nostre no s'ajustava a les línies de finançament obertes», explica Puig. L'empresa sol·licitava un suport financer de cap a un milió d'euros.
El grup té unes instal·lacions pròpies a Ullà de 6.000 m², i va intentar demanar un préstec avalat amb les naus. També ha fet una ruta per bancs, però els resultats aconseguits s'han situat lluny de les expectatives. «No ens tanquen la porta del tot i ens han deixat cap al 30% del que demanàvem, però ens diuen que no volen més totxos quan oferim d'aval les naus. Ens contesten que el que volen és garanties de liquiditat, però això és precisament el que no tenim la majoria de les empreses», hi afegeix Puig.
El grup està format per diverses empreses del sector de l'embalatge i l'etiquetatge: Grup Tecnologia Gràfica SA, Reimpres (de recuperació de materials), Impresión de Flexibles SL (adreçada a l'empresa farmacèutica), Tecnograf (especialitzada en la part dels cilindres) i Ronsana (especialitzada en fundes decoratives tecnoretràctils). Aquesta última empresa s'ha traslladat aquest any a Ullà.