Economia

tant

X

‘Confusió de confusions'

Professor de finances d'EADA


Confusió de confusions. Aquest és el títol del primer llibre de borsa de la història –escrit per un jueu d'origen espanyol– i publicat a Amsterdam el 1688. Fa més de 300 anys i ja es parlava d'aquest tema. Per què? Perquè dilluns la UE no va aconseguir frenar els dubtes dels mercats i els inversors sobre la capacitat d'alguns països –entre els quals l'Estat espanyol, quarta economia europea, i últimament Itàlia– per fer front als seus deutes.

Desunió i molta confusió, perquè l'eurogrup no va arribar a cap acord sobre el mal anomenat segon rescat de Grècia i l'espiral de confusions ha passat de l'Estat espanyol a Itàlia, setena economia mundial (forma part del G8) i tercera de la zona euro a darrere d'Alemanya i França. La conseqüència immediata és l'augment sense fre de la prima de risc que paguen aquests països en els mercats financers. En el cas d'Espanya, aquesta prima va arribar ahir a 380 punts bàsics, rècord des que Espanya és a l'euro, per caure més tard fins a gairebé els 300. L'Íbex-35 va baixar gairebé un 4% però a última hora es va recuperar fins recular un 0,7%, gràcies a diversos factors. Entre aquests, la intervenció fantasma del BCE comprant deute dels països afectats i el fet que Itàlia col·loqués una emissió de deute en el mercat sense problemes, amb el seu ministre d'Economia abandonant l'Ecofin i tornant apressadament a Itàlia.

D'aquesta manera, l'índex italià va acabar pujant després d'haver caigut més que l'espanyol. Què està passant? Que els mercats, i per tant els inversors, estan confusos i dubten, dubten de tot i per tot: dubten sobre si els bancs privats entraran en el rescat de Grècia i sobre si la crisi del deute s'ha acabat, i es pregunten per què no acabem d'aclarir la “confusió de confusions” en què està immers el projecte europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.