Gran angular

protagonistes

El TED, una finestra de coneixement

Nascut fa 25 anys als Estats Units, el cicle de xerrades de tècnics i experts es desplega a Catalunya com a eina de divulgació d'idees

  • El centenar d'invitacions per assistir al TEDxGirona estaven esgotades des de feia dies. MANEL LLADÓ.
  • Xesco Espar.
  • Sonia Fernández-Vidal.
  • Franc Ponti.
  • Jil van Eyle.
  • Enric Ruiz-Geli.
  • Video: TEDxGirona, mesures contra la crisi
Els somnis, en mans de la ciència, converteixen les utopies en realitats
Les intervencions tenen una durada màxima de 18 minuts i es pengen a la web
Els objectius es decideixen amb el cor. Apostar no és arriscar sinó preparar-se
Tot fluctua i ens hem d'adaptar. Si pensem que som creatius farem grans coses
Volia un Porsche abans dels 30. Era un objectiu individual i ho vaig perdre tot
Ho vam fer molt malament en els anys 80 i 90. Treure coses és fer arquitectura

TED, o el que és el mateix, tecnologia, entreteniment i disseny. Tres en un. Són les inicials que identifiquen una iniciativa que, malgrat buscar fites ambicioses en el camp de la divulgació de coneixements i l'emprenedoria, es mou sense cap ànim de lucre i que, com a carta de presentació, pot presumir d'haver aconseguit la participació desinteressada de l'expresident dels Estats Units Bill Clinton, de Bill Gates (fundador de Microsoft), Sergey Brin i Larry Page (coideòlegs de Google) o del Premi Nobel en recerca James D. Watson.

Són noms que consten en els cartells de l'esdeveniment que des de fa 25 anys munta la casa mare a Long Beach (Califòrnia) però d'aquesta branca principal n'han sortit esqueixos i el campus universitari de la UdG va acollir ahir el TEDxGirona. No és la primera franquícia que la casa mare concedeix a Catalunya ja que consten precedents del programa en terres barcelonines però l'arribada de la idea a Girona dóna fe de les inquietuds creixents d'una classe social, batejada sovint com a “emprenedors” però que en un intent que ningú en quedi exclòs hi ha qui considera més adient anomenar-los “inquiets”, que no es resigna a quedar-se amb els braços creuats davant les misèries de la crisi.

La teoria diu que de cada TED en surten idees, inspiracions, projectes, contactes i aprenentatges i deu ser per això que obtenir alguna del centenar d'invitacions per assistir-hi era missió impossible des de fa dies. Però què hi ha més enllà de la teoria?

La resposta a la pregunta la van donar la plantilla de ponents, deu noms triats pels organitzadors, que van participar ahir divendres en l'acte gironí. No hi eren representats tots els camps del saber però els que parlaven sí que sabien quin camp representaven.

PONENTS PER INSPIRAR.

L'organització gironina (que respecta els principis constitutius de la casa mare i que sota cap concepte pot actuar amb ànim de lucre) té en Ricard de Francisco el desllorigador de tot plegat i apunta que “en les ponències les personalitats deixen de banda la seva faceta més pública per donar pas a les seves passions, això fa del TED un esdeveniment únic per trobar xerrades inspiradores de gent excepcional”.

Per procurar aquesta inspiració al centenar d'assistents (cadascun d'ells tindrà la seva particular resposta a l'hora de valorar el grau d'inspiració que li va proporcionar l'acte) el TEDxGirona va arrencar amb Franc Ponti i el seu lema: “Si funciona, canvia-ho”. Ponti és llicenciat en humanitats, diplomat en psicologia empresarial i màster en gestió gerencial i va posar de manifest que “innovar segueix essent la nostra gran assignatura pendent”. També va intervenir Hugo Pardo Kuklinski, argentí resident a Cadaqués i que és doctor en comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor titular del departament de comunicació digital de la Universitat de Vic. A parer seu “el rol de l'emprenedor és construir futur, quedar-se en el present suposa retrocedir”.

Igualment experta en comunicació és Antonella Broglia, doctora en dret per la Universitat de Mòdena i que ha treballat durant 30 anys en comunicació i màrqueting a escala internacional. Broglia manté una vehement actitud sobre la necessitat d'innovar per millorar les coses i canviar el que no funciona.

La cantant Nina i l'empresària i mare del futbolista Cesc Fàbregas, Núria Soler, van ser dues ponents més i van apuntar la seva experiència personal en el camp de l'emprenedoria.

El mateix va fer qui fou campió d'Europa manant des de la banqueta el Barça d'handbol Xesco Espar, i l'emprenedor Jil van Eyle –holandès resident a Catalunya i creador d'una iniciativa solidària per reunir microdonacions en equip–. Aquest va fer una demostració de coratge explicant com pot canviar la vida a partir d'un fet dramàtic i la doctora en física Sónia Fernández-Vidal va deixar detalls d'investigacions científiques traslladables a l'àmbit personal.

La connexió gironina venia aquesta vegada de la mà del cuiner Jordi Roca i l'arquitecte Enric Ruiz-Geli hi posava la traça que dibuixa en els plànols del nou edifici que ha d'acollir el renascut El Bulli.

Les xerrades tenen una durada de 10 a 18 minuts i després es posen a disposició de tothom de forma gratuïta a internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.