Economia

SEGRIÀ

Raimat inicia una collita excepcional

El juliol fresc i sec que s'ha registrat augura un raïm de molt alta qualitat

El celler lleidatà del grup Codorniu, el primer d'Europa a començar la verema

Es controlen les vinyes via satèl·lit

Molts dels que han fet vacances aquest juliol s'han queixat de mal temps. Al celler Raimat de Lleida, però, ja es freguen les mans i estan més contents que mai. I és que un mes de juliol fresc, sumat a les poques pluges que ja es registren en aquesta zona del Segrià han fet que les diverses varietats de raïm que hi conreen siguin d'una molt alta qualitat. Joan Esteve, director tècnic de viticultura del celler, va explicar que esperen una verema “excepcional, almenys a priori” i especialment en les vinyes de chardonnay, de les quals surten vins blancs i cava. Esteve afegia que aquestes característiques climatològiques “són les ideals per a la millor expressió d'aromes i gustos i, a més, han permès una maduració lenta gràcies a les nits fredes”.

Raimat va començar ahir la verema, i ha estat el primer d'Europa a començar una collita que s'acabarà a l'octubre. Després d'enllestir la verema de chardonnay se seguirà amb les varietats negres de pinot noir, merlot, tempranillo o cabernet, raïms que ja estan madurant i seguint les pautes d'excel·lència dels blancs, segons Esteve.

Aquest celler disposa de 2.000 hectàrees de vinya en un altiplà situat al voltant del poble de Raimat, que pertany a Lleida, i la previsió és veremar uns 20 milions de quilos de raïm per als propis vins i caves i també per enviar a la planta central del grup Codorniu a Sant Sadurní, del qual forma part.

La verema en aquests primers dies es fa amb màquines i en horari diürn però a partir de la setmana vinent ja es treballarà també de nit, aprofitant la fresca per mantenir el raïm el més fred possible, i també hi haurà peons que faran la collita manual. En total hi haurà 80 treballadors durant la campanya i la majoria ja tenen una qualificació professional per l'experiència d'anys fent aquestes feines, tant al camp com al celler, segons el director tècnic.

Una de les novetats d'enguany és que Raimat ha arribat a les 120 hectàrees de producció ecològica, el doble que l'any passat i això els permet embotellar el vi blanc Terra com un nou producte amb demanda creixent als mercats.

La tendència, a més, serà continuar ampliant la part dedicada al raïm ecològic, mantenint una de les singularitats de Raimat, ja que són pioners en diversos sistemes sostenibles en el maneig del sòl, control de plagues i la minimització de fertilitzants i pesticides. Però una de les principals novetats que incorpora Raimat des de fa diversos anys són solucions tecnològiques per al control de les vinyes. Des de la supervisió de les finques via satèl·lit, fins a la cartografia digital, els sensors d'humitat per dosificar el regadiu, el reg de precisió o la selecció de qualitat del raïm a partir del control de cada una de les vinyes a través de classificacions fotogràfiques i per GPS.

Xavier Farré, director de viticultura del grup Codorniu, destacava que són gairebé els únics a Europa que utilitzen aquestes tecnologies i que aquesta iniciativa és la que els permet apostar per la producció ecològica i la millora de la qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.