BAIX EBRE / montsià
La producció de musclos del Delta creix un 10% per les baixes temperatures
La certificació ecològica es retarda per problemes burocràtics i no estarà a punt fins al 2012
Se'n colliran 3,8 milions de quilos a les badies ebrenques
Les baixes temperatures del mes de juliol han afavorit la producció de musclos al delta de l'Ebre. Els musclaires de la badia dels Alfacs ja han tancat la campanya i han registrat un increment de producció del 10% respecte a l'any passat, en què van assolir una xifra rècord. Així, segons la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel), els aqüicultors han recollit 2,8 milions de quilos de musclos als Alfacs. “La temperatura de l'aigua ha afavorit molt el volum de producció i no hem patit episodis de mortalitat”, ha manifestat el president de Fepromodel, José Ramon Castells. La poca calor d'aquest estiu fa que l'aigua de les badies no supere els 24 graus centígrads, una temperatura ideal per al creixement dels mol·luscos. A la badia del Fangar la collita s'allargarà fins al setembre i els productors estimen que n'aconseguiran un milió de quilos. “Al Fangar la producció és més estable, perquè a l'agost el dia és més curt i l'aigua es manté més fresca”, ha afirmat Castells.
Pel que fa a la qualitat dels musclos del delta de l'Ebre, és molt bona aquesta campanya, però els productors no els podran comercialitzar encara com a ecològics. Tot i que hi ha una quinzena de productors que han iniciat el procés per rebre la certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, el sector no disposa de tota la documentació necessària per rebre el segell ecològic. Aquesta setmana Fepromodel s'ha reunit amb el Departament d'Agricultura i se'ls ha comunicat que és necessari un estudi complementari de les aigües que determine la presència de pesticides, i un estudi de sanitat animal. “És una qüestió burocràtica, que resoldrem en un parell de setmanes”, ha explicat el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet. Llavors la campanya ja serà a la recta final, per la qual cosa els productors han decidit no començar la comercialització dels musclos ecològics fins al maig del 2012, quan un 60% del total de la producció podrà obtenir el segell.
“Preus acceptables”
Els aqüicultors comercialitzen el quilo de musclos a un preu d'entre 1 i 1,20 euros. “El preu es manté igual que l'any passat, és una quantitat acceptable”, ha assenyalat el president de Fepromodel.