Obama: “Quan hi ha problemes a Espanya acaben per arribar als Estats Units”
El president nord-americà i José Luis Rodríguez Zapatero mantenen una conversa telefònica en què han abordat la situació econòmica
Coincideixen en la necessitat de reforçar l'aposta pel projecte de l'euro com a mesura evolució dels mercats financers
El president dels Estats Units (EUA), Barack Obama, ha subratllat aquesta matinada que els problemes econòmics que ha viscut en el sud d'Europa, i Espanya en particular, s'emmarquen en un mercat global del qual el seu país també en forma part.
“Vivim en una economia global en què tot està interconnectat, i això significa que quan tenim problemes a Europa, i a Espanya, a Itàlia i a Grècia; aquests problemes acaben arribant a les nostres costes”, ha assegurat Obama en un acte del Comitè Nacional Demòcrata a Washington.
El president nord-americà ha esmentat a Espanya hores després de parlar per telèfon amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb qui ha acordat coordinar-se per a promoure l'estabilitat i evitar l'alentiment de l'economia, segons ha informat el Palau de la Moncloa.
Zapatero i Obama han coincidit en la necessitat d'accelerar l'aplicació dels acords assolits per l'Eurogrup el 21 de juliol i de reforçar l'aposta pel projecte de l'euro com a mesura evolució dels mercats financers. I han acordat mantenir el contacte dels equips econòmics dels dos governs per seguir avançant en la coordinació amb el doble objectiu de promoure estabilitat i evitar l'alentiment de l'economia global.
La conversa mantinguda pels dos dirigents s'emmarca en les intenses gestions que el president ha portat al llarg dels últims dies amb diversos líders europeus, entre altres els presidents del Consell Europeu i de la Comissió Europea, Herman van Rompuy i José Manuel Durao Barroso, respectivament; el president de França, Nicolás Sarkozy, i el primer ministre d'Itàlia, Silvio Berlusconi.
Una conversa, però, que es produeix després de la davallada de Wall Street en resposta a la rebaixa de la qualificació del deute sobirà dels EUA i la por a estar davant una nova recessió. El Dow Jones d'Industrials, el seu principal indicador, ha acabat amb un acusat descens del 5,55% amb què ha perdut els 11.000 punts per primera vegada des de novembre.
“Hem tingut un parell de dies molt difícils en els mercats de valors, però la veritat és que els nostres reptes van més enllà”, ha explicat el president nord-americà. No obstant, Obama ha reconegut que la recuperació econòmica després de la crisi que es va originar en 2008 “no s'ha produït prou ràpid”.
“I algunes dels corrents contra les quals hem estat lluitant són precisament les quals ens portaran a uns temps millors”, ha afegit. “Tenim competència de Xina, Índia i Brasil, llocs dels quals la majoria de la gent ni imaginava que poguessin competir amb Estats Units en termes econòmics fa 30 o 40 anys, i ara competeixen, i produïxen més enginyers i més científics”, ha assenyalat. El mandatari també ha considerat “increïble” que Xangai, Pequín o Singapur tinguin “millors aeroports” que Estats Units.
La crisi actual ha demostrat que el sistema polític basat en Washington “és disfuncional”, ha admès Obama, però això no significa que sigui necessari “fer canvis radicals en els nostres compromisos amb els pobres, la gent gran, la infraestructura o la investigació mèdica”, ha sentenciat.