Unió de Pagesos alerta que el preu del raïm no cobrirà ni el 60% del cost
El sindicat sospita que els elaboradors no voldran pagar més de 0,20 euros el quilo aquesta verema
Reclama, de nou, reformes estructurals del sector
El sindicat agrari Unió de Pagesos va aprofitar que avui està prevista una reunió del sector –per pactar el preu mínim del raïm blanc al Penedès amb els elaboradors– per llançar ahir un missatge al sector i l'administració catalana. “Si no ens asseiem i posem seny, inclosa l'administració, anem a la ruïna. Aquí el preu no depèn del mercat. L'elaborador, el comprador, diu que a ell ja li va bé, no vol pagar més i l'imposa.” Segons va explicar ahir el responsable de la
vinya i el vi del sindicat agrari, Joan Santó, el preu que algunes veus del sector ja apunten és que enguany no es pagarà més que l'any passat, d'entre 0,20 i 0,25 euros el quilo,
i amb aquest preu “el pagès no arriba ni a cobrir
el 60% dels costos de producció del raïm”.
Joan Santó i el responsable comarcal del sector del vi a l'Alt Penedès, Josep Marrugat, van apuntar que el preu mínim del raïm per poder cobrir els costos s'hauria de situar en els 0,40 euros el quilo i que el preu del vi s'hauria de pagar a 6 euros l'hectolitre al productor. Els responsables del sector del vi del sindicat diuen que l'administració catalana no es pot rentar les mans i dir que el preu del raïm depèn del mercat, “perquè aquest és el discurs del
qui no vol fer res”. Santó reclama que el govern català apliqui les reformes estructurals que reclama el sector i que analitzi l'espai agrari que hi ha a Catalunya, l'ús que se li dóna i que se sigui més transparent amb les dades. “No pot ser que les dades de
la verema a l'octubre siguin unes i el gener de l'any que ve siguin unes altres molt més grans. Alguna cosa falla”, diuen.
El sindicat va aprofitar ahir per celebrar els canvis introduïts en la normativa de la targeta vitícola, que permetrà als cellers admetre tot el raïm dels viticultors. La modificació permetrà als cellers admetre el raïm que superi el saldo productiu que el viticultor té assignat a la targeta vitícola en funció dels rendiments establerts en els diferents consells reguladors. Aquesta producció sobrant haurà de ser
considerada vi de taula. Segons Marrugat, amb aquests canvis “se sabran els números reals, què es produeix i d'on ve el vi”. La verema ha arrencat ja a Catalunya amb les varietats chardonnay i pinot
noir i a partir de la setmana que ve es preveu collir macabeu.
LA XIFRA
LA DATA
LA FRASE
“No hi ha excedents” però d'oferta no en falta
El responsable nacional de
la vinya i del vi d'Unió de Pagesos, Joan Santó, va assegurar ahir que malgrat el que es pugui pensar “no hi ha excedents a Catalunya”. Santó va mostrar les dades oficials del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) i va apuntar que “d'una manera o altra” es col·loca: per consum interior, exterior, most o per destil·lar alcohol. Santó va voler mostrar les dades per rebatre l'argument que si el preu es manté baix és pels excedents que hi ha. “En
una situació d'equilibri entre producció i comercialització com la que ara es dóna, els preus haurien de ser més
alts i per tant més justos per als viticultors”, diu. Tot i
la lògica del discurs, el
pagès perd força, cada any més, quan es repeteixen escenes com l'oferiment de
raïm del pagès al comprador. Al Penedès, hi ha elaboradors que ja han dit que no compraran raïm i els pagesos es van oferint a altres per poder
assegurar-se la venda.