Economia

tarragonès

Els empresaris de Tarragona portaran l'Ajuntament al jutjat

Les 47 empreses que van denunciar el consistori per haver apujat l'IBI un 40% amenacen de portar-lo a la justícia ordinària

De cara a les ordenances de 2012, amb el govern en minoria, el PSC pot fer-se enrere

La mesura ja va enfrontar el govern i l'oposició abans del 22-M

Prop d'una cinquantena d'empreses tarragonines situades als polígons Francolí, Riu Clar i el parc comercial i d'oci Les Gavarres estan en peu de guerra amb l'Ajuntament, al qual podrien denunciar a la justícia ordinària. Fa dos mesos, arran de l'augment del 40% en l'impost de béns immobles (IBI), els empresaris afectats es van unir per denunciar el que entenien com un abús de poder i van presentar un recurs. En la reclamació, presentada durant la primera quinzena del mes de juny passat, just abans que expirés el termini per fer-ho, els damnificats demanaven a l'equip de govern una rectificació, però principalment que en el rebut de 2012 ja no es reflecteixi l'encariment.

Mentre no arribi cap resolució per part de l'Ajuntament, els empresaris o han hagut de fer front al pagament o, en el cas contrari, han presentat un aval. Segons va explicar Ramon Rull, gerent administratiu del polígon Les Gavarres, encara no han rebut cap resposta per part del consistori. “Si passen tres mesos, significarà silenci administratiu”, va afegir Rull, tot deixant entreveure que, amb tota probabilitat, portaran el cas a la justícia ordinària amb la interposició d'un recurs contenciós administratiu. D'acord amb el que exposa Rull, encara queden més de dues setmanes de temps, tot i que no confien que l'administració municipal mogui fitxa, per la qual cosa tot apunta que el cas arribarà definitivament al jutjat.

Incertesa pel 2012

L'augment d'un 40% de l'IBI es va aprovar en un ple extraordinari celebrat l'octubre de l'any passat amb els vots a favor dels quinze regidors de l'equip de govern (PSC i ERC), llavors en majoria absoluta, i els vots en contra dels dotze edils de l'oposició (CiU i PP). Els responsables del govern van justificar que l'increment de l'IBI tan sols afectava els usos no residencials, dels quals existeixen quatre tipologies: comercial, turístic, industrial, i solars i terrenys sense edificar.

De cap manera, però, afectaria la ciutadania, atès que, segons el consistori, “el 99,21% dels contribuents” no veurien incrementats els impostos i taxes municipals. La mesura va generar tensió i enfrontaments, malgrat que la majoria absoluta que tenien els socialistes i els republicans va fer inútils els arguments de CiU i del PP.

Ara, però, arran de les darreres eleccions municipals del 22 de maig, la situació ha canviat de manera radical al consistori tarragoní. Tot i que el PSC continua al govern –mana en minoria, amb una dotzena de regidors–, els quinze edils que sumen CiU (7), PP (7) i ICV (1), a l'oposició, poden fer decantar la balança obligant a recuperar les tarifes que es van pagar durant el 2010. Per això, el portaveu de les empreses denunciants, Ramon Rull, té clar que l'estratègia per l'any que ve haurà de canviar: “Ara el PSC està en minoria i necessita suports per tirar endavant qualsevol mesura”.

Algunes empreses del port ja han anat als tribunals

Algunes empreses del port de Tarragona i d'altres que hi tenen molta vinculació ja van recórrer la decisió del consistori i, en veure que no els donaven resposta, ja han acudit a la justícia ordinària.

Tres milions més per a les arques municipals

En euros, l'increment de l'IBI per aquest 0,79% dels contribuents significarà una recaptació d'uns tres milions d'euros per a l'Ajuntament, un cop s'actualitzi el padró municipal.

Ningú no va impugnar l'ordenança

L'Ajuntament sempre s'ha defensat, tot recordant que ningú no va impugnar l'ordenança en el termini legal, mentre que els empresaris diuen que no ho van fer perquè ho van saber massa tard.

La Cambra de Comerç no els va fer gaire cas

Un dels motius pels quals les empreses van recórrer la decisió de l'Ajuntament i molt possiblement portaran el cas a la justícia és perquè la Cambra de Comerç no els va fer cas en les seves queixes.

Diferents tarifes en funció del valor cadastral

Pel que fa als locals comercials, la pujada afectava els que tenen un valor cadastral de mig milió d'euros; als turístics, de gairebé un milió; als industrials, de 130.000, i als solars, de 240.000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.