Economia

HISENDA

Setge als municipis

A partir del mes que ve, vint-i-set ajuntaments de la demarcació de Girona no cobraran les aportacions que els fa l'Estat fins que no hagin entregat els comptes de l'exercici del 2010

Per a 27 municipis de les comarques de Girona, a la complicada situació financera que viuen tots els ajuntaments s'ha afegit un greu problema: a partir de l'octubre, l'Estat no els pagarà la seva aportació mensual perquè encara no han presentat els comptes del 2010. De mitjana, els diners que aporta l'Estat –unes quantitats que es calculen, entre altres criteris, amb el nombre d'habitants– suposen entre un 15% i un 25% del pressupost dels ajuntaments, circumstància que fa que la decisió del Ministeri d'Economia representi una sotragada considerable per a les arques municipals. El ministeri d'Elena Salgado ha aclarit, però, que els ajuntaments castigats no perdran aquests diners, sinó que els recuperaran en el moment en què lliurin la documentació. A més, no es descarta que el ministeri faci una interpretació laxa de la norma i s'ordeni la transferència de l'octubre als ajuntaments que al llarg de les pròximes setmanes es posin al dia.

La petició dels comptes per part del Ministeri d'Economia es basa en la llei d'economia sostenible, aprovada al febrer. La nova normativa estableix que el termini per presentar els balanços s'acabava el 31 de març, límit que es va ajornar fins al 31 de juliol perquè en la data inicial més de la meitat dels municipis de l'Estat espanyol no havien complert.

L'ordinador de Blanes

A la demarcació de Girona, el problema afecta el 12% dels municipis. Es tracta principalment de pobles petits, encara que hi ha excepcions, com ara Blanes (40.000 habitants). El següent municipi gironí més gran inclòs a la llista és Castelló d'Empúries (12.200).

L'alcalde de Blanes, Josep Marigó (PSC), va assabentar-se ahir al matí que la ciutat figurava a la llista negra. El primer que va fer –explica– és parlar amb l'interventor per demanar explicacions. Els comptes del 2010 es van signar el 21 de març de 2011 (és a dir, deu dies abans que expirés el termini) i segons sembla, l'Ajuntament no ho va poder enviar per problemes informàtics. “L'enviament es fa per via telemàtica, i tenim problemes amb la migració de les dades. Ens dóna molts errors i sembla que és un problema de format”, va explicar Marigó. L'alcalde va ordenar que l'Ajuntament es posés en contacte immediatament amb l'oficina estatal que porta aquests temes, per veure si ho poden enviar en Pdf o Excel i així regularitzar una vegada per totes la situació.

A Castelló, sorpresos

La regidora de l'àrea econòmica de Castelló d'Empúries, Elena Iglésias, deia ahir que s'havien assabentat per la premsa que estaven en aquest llistat i que, un cop comprovat, han confirmat que era així. Atribueix la responsabilitat de la situació a l'anterior equip de govern i també als tècnics municipals. Afirma que la liquidació es va aprovar per decret el 18 de març i que el govern actual desconeixia la situació.

També estan sorpresos a Sant Pau de Segúries. L'alcalde d'aquest municipi del Ripollès, Josep Palos, afirmava ahir que no tenia constància del fet que no s'hagués enviat la documentació i, per tant, que l'estranya molt que l'Estat ho reclami.

Alcaldes perplexos

En altres ajuntaments, la reacció que ha provocat la notificació del ministeri ha estat d'estranyesa. L'alcalde de Sant Pere Pescador, Jordi Martí, deia ahir que no sabia si era cert que no s'havien presentat els comptes, però advertia que si hi havia cap error faria rectificar l'Estat.

Tampoc a Bàscara, l'alcalde, Lluís Lloret, sabia què ha pogut passar i assegurava que sempre s'havien presentat els comptes a l'hora.

A Maçanet de Cabrenys, l'alcalde, Lluís Carbó, assegurava que sí que s'havien presentat els comptes, però que l'Estat va demanar una informació complementària. “Potser sortim a la llista per aquesta causa”, va concloure el batlle d'aquest poble de l'Alt Empordà.

Els que ho admeten

Alguns consistoris admeten, però, que ja estaven al cas que estaven fora de termini. L'alcalde de Castellfollit de la Roca, Moisès Coromina, diu que ho tenen tot a punt, però que han tingut dificultats per fer-ho arribar a la Sindicatura de Comptes, ja que els obliguen a fer-ho per internet. “Els nostres comptes del 2010 estan fets i passats per la comissió de comptes de l'Ajuntament i aprovats pel ple”, assegura Coromina.

A Das, també reconeixen que no han enviat la documentació a temps. L'alcalde d'aquest municipi de la Cerdanya, Pere Arderiu, diu que tenen els comptes pendents d'aprovació per part del ple, i que s'aprovaran d'aquí a un parell de setmanes. Segons el batlle, no van poder fer-los entrar a l'ordre del dia de l'últim ple pels terminis que estableix la llei a l'hora de fer-los arribar a tots els regidors.

Un 15% a tot el país

A Catalunya, el nombre de municipis que no rebran els diners estatals a partir del mes que ve són 143, el 15% del total. Com passa amb els gironins, la immensa majoria són petits. Hi ha, per exemple, Capellades, Montgat, Badia del Vallès, la Vall de Boí, Creixell, Cunit i Roda de Berà, entre d'altres.

(Informació recollida per Jordi Casas, Nuri Forns, Laura Sayavera i Mar Vicente).

LA DATA

31.03.11
Dia límit
per presentar els comptes del 2010. Tot i això, es va concedir una pròrroga fins al 31 de juliol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.