empresa
Martín Faixó disminueix la producció per millorar el vi
L'objectiu del celler de Cadaqués és fer vi de la gamma extra
Assegura que prioritza la qualitat per sobre de la quantitat i ha reduït més del 75 per cent la producció
Ara també exporta a la Xina
El celler Martín Faixó de Cadaqués ha decidit reduir la producció del seu millor vi, el Cadac, amb l'objectiu de posicionar el vi en una gamma extra. El celler ha prioritzat “la qualitat sobre la quantitat” i ha reduït més del 75% la producció, passant de les 6.600 ampolles a les 1.600 de l'anyada 2009. En el cas del Perafita Negre, la producció total també ha disminuït a les 8.500 ampolles, davant de les 13.800 de la darrera anyada.
Tot i que el principal mercat del celler Martín Faixó és Girona i Barcelona, cada vegada té més projecció a l'Estat espanyol, ja que han contactat amb un distribuïdor de Madrid “perquè creiem que hi hem de ser”, però també entren amb força al mercat internacional. A Bèlgica hi van començar a vendre l'any passat; a Irlanda “hi fem un degoteig de vendes” i ara han entrat al mercat xinès, “un mercat en alça” i en què els vins de Martín Faixó hi són presents en botigues especialitzades i gurmet. “Nosaltres seleccionem molt els nostres distribuïdors. Volem que hagin estat al celler, que coneguin el projecte i que hi hagi interacció. No volem vendre un palet i no saber-ne mai més res. Volem que el distribuïdor cuidi i mimi el producte igual que ho fem nosaltres”, van explicar Rafel i Ester Martín.
El projecte Martín Faixó va començar el 2003, quan Rafel Martín i Carme Faixó van comprar el mas de Sa Perafita, on actualment hi ha la bodega. “Vam sortir al mercat l'any 2007 amb el Cadac 2004 i el Perafita del 2005; som una bodega jove”, expliquen els germans Martín.
Actualment compten amb 42 hectàrees de superfície on planten vinyes situades entre els termes municipals del Port de la Selva, Roses i Cadaqués. Les vinyes estan plantades sobre travesseres amb sòl de llicorella.
A més del Cadac i el Perafita, Martín Faixó també embotella vi Perafita blanc –la primera anyada va ser la del 2007–, rosat –la primera va ser la del 2008– i dolços–garnatxa i moscatell.
La família Martín Faixó ha ampliat el projecte amb un petit hotel de quatre habitacions ben bé al costat del celler. Van començar el mes de juny de l'any passat “fent una prova”. El nou establiment ha tingut molt bona acceptació i els propietaris ja es plantegen ampliar-lo en dues o tres habitacions més.
“Però tot això serà de mica en mica, com tots els projectes que fem nosaltres”, van dir els propietaris.
LES FRASES
Les barriques es renoven cada quatre anys
Els responsables del celler volen vi de qualitat. És per això que han adquirit bótes “elaborades amb roure allier francès”. El primer any s'hi fa el Cadac i després es destinen al Perafita.
El Cadac i el Perafita són dos vins guardonats a Brussel·les
A principi de maig, el vi Cadac 2005 i el Perafita negre 2007 del celler Martín Faixó van ser guardonats amb la Gran Medalla d'Or i Gran Medalla de Plata respectivament, en el concurs mundial de Brussel·les que aquest any s'ha celebrat a Luxemburg. En aquest concurs, hi participen uns 7.000 vins i només un 1% rep algun guardó, en què n'hi ha 14 de l'Estat espanyol. En aquest mateix concurs també va ser premiat un vi del Castell de Peralada.
Martín Faixó ha iniciat la paperassa per fer vi ecològic
Martín Faixó vol anar més enllà i ha iniciat els tràmits per fer vi ecològic. “Hem fet un projecte per plantar unes 5 hectàrees”, van explicar. El tràmits del vi ecològic són llargs “perquè s'han de demanar permisos al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i al Parc” i per això no creuen que puguin embotellar amb una etiqueta de vi ecològic fins d'aquí a 5 anys. El vi ecològic és molt apreciat en el mercat internacional.