priorat
La DOQ Priorat minva en producció i guanya qualitat
La pèrdua de producció no fa patir el consell regulador, que prioritza la qualitat dels vins
L'Incavi ha d'aprovar el projecte Vins de Vila pel qual es creen dotze subzones que fidelitzen el sòl d'origen
Les condicions climàtiques dels últims dies d'agost faran baixar la producció de raïm en la DOQ Priorat, però en milloraran la qualitat. El president del Consell Regulador de la DOQ Priorat, Toni Alcover, detallava el calendari climàtic de la campanya de la verema, amb un hivern poc plujós, “que no ha deixat saó als camps”; una primavera plujosa que va fer brostar els ceps, i els últims dies de l'estiu que han estat calorosos i la planta ha agafat aigua del raïm i, per tant, baixarà la producció. La previsió és d'entre 4,2 i 4,4 milions de quilos de raïm, enfront dels 4,8 milions de quilos que es van recollir la campanya passada. La producció no fa patir els elaboradors de la DOQ Priorat, que sempre han prioritzat la qualitat dels vins.
En aquest sentit, el consell regulador ha tramès a l'Institut Català del Vi (Incavi) el projecte Vi de Vila, que després de quinze anys d'estudi amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) suposa una aposta per aprofundir en la procedència del vi i del raïm a través de la creació de dotze subzones que fidelitza encara més el sòl d'origen. Jordi Bort, director general d'Incavi, va expressar la voluntat de tramitar la proposta amb rapidesa perquè “afavoreix la valoració dels vins Priorat”.
Les previsions es van presentar ahir en la Festa del Vi i la Verema a l'Antiga, que va tenir lloc a Poboleda, l'única trobada que reuneix de manera exclusiva els productors de la DOQ Priorat. La festa va tenir, entre els convidats d'excepció, el xef i autor de llibres de cuina australià Frank Camorra, que aquests dies visita el Priorat acompanyat d'un grup de clients aficionats al vi i la gastronomia. Els va sorprendre l'autenticitat de la mostra i la proximitat amb els productors. Camorra coneix els vins de la DOQ Priorat i n'importa a Austràlia per als seus restaurants.