Empreses

Idneo obrirà oficines a Sillicon Valley, Alemanya i Israel l'any vinent

L'enginyeria creada per Ficosa i Comsa Emte preveu tancar el 2011 amb cinc nous grans contractes

De moment el 30% del negoci encara el concentra en Sony i Ficosa

Idneo, l'enginyeria creada per Ficosa i Comsa Emte arran de la compra de la planta de Sony a Viladecavalls (Vallès Occidental), té clar que el seu futur immediat consisteix a fer el salt a l'exterior. “No deixarem de tenir mai el centre neuràlgic de l'activitat aquí, però volem apostar per la globalització”, explica Raúl Lucas, el nou director general de la companyia. L'objectiu, explica Lucas, és diversificar geogràficament la seva cartera de clients per reduir els possibles riscos d'una davallada en l'activitat local, però també posar un peu als pols tecnològics. Per això el primer aterratge el faran a Sillicon Valley, als Estats Units. “Cal estar on s'està movent la revolució tecnològica, i això ara mateix està passant allà”, diu Lucas.

La previsió d'Idneo és disposar d'una oficina tecnicocomercial a Califòrnia l'any que ve. També el 2012, l'enginyeria es planteja aterrar a Alemanya i probablement també a Israel: “D'aquí ens interessa especialment el sector salut i l'abundància en creació de noves start-up de contingut tecnològic”, explica Lucas. De fet, una de les estratègies d'Idneo és oferir-se com a soci estratègic d'aquestes firmes. Com diu Lucas, “Idneo pot desenvolupar els productes que ells ideen”. De fet, el director general de l'enginyeria catalana no descarta l'opció de prendre participacions en alguna d'aquestes start-up més a mitjà termini.

Paral·lelament a aquesta projecció exterior -que podria portar-los a la Xina el 2013-, Idneo està concentrada en la captació de clients al mercat local. Ja ha tancat un contracte amb Hewlett Packard, amb qui té en marxa cinc projectes i a qui podria oferir fabricar a la planta de Viladecavalls els productes desenvolupats. “Fins i tot podríem plantejar fabricar-los a les plantes asiàtiques de Ficosa”, explica Lucas.

NOVES COMANDES.

Guanyar clients en l'àrea de fabricació és una relativa urgència tenint en compte que la planta vallesana deixarà de produir televisors per a Sony el 2012. La firma japonesa encara representa el 15% del negoci d'Idneo i un altre 15% l'ocupa Ficosa. Per això la direcció ha concentrat tots els esforços a ampliar la seva cartera de clients. “Ara en tenim uns 25 i hauríem de disposar del doble per garantir una activitat constant”, diu Lucas. La idea és combinar uns quants grans contractes que permetin mantenir l'estructura de l'empresa i cobrir la resta amb projectes més petits que aportin més flexibilitat. “Estem a punt de tancar un gran contracte amb una firma del sector de comunicacions i infraestructures i un altre en l'àrea de salut, i el nostre objectiu és tancar dos contractes grans més abans de finalitzar l'any”, explica Lucas.

Aquests contractes es centraran en els sectors que Idneo identifica com a estratègics i que són el desenvolupament de sistemes per a vídeo, les energies renovables i el medi ambient, seguretat i defensa, consum, salut i aplicacions per a la transportabilitat i vehicles elèctrics. En aquest darrer sector Idneo col·labora amb Ficosa en el desenvolupament de tot el sistema de gestió de bateries. “El nostre avantatge competitiu respecte d'altres enginyeries és que podem abastar tot el cicle de desenvolupament, passant per la validació d'allò que dissenyem fins a la seva fabricació”, destaca Lucas.

La direcció d'Idneo descarta que l'actual conflicte laboral a la planta de Viladecavalls pel nou conveni salarial els pugui afectar. “Idneo i Ficosa són empreses independents i tenen comitès d'empresa independents”, explica.

D'altra banda, la majoria dels projectes que han entrat a la cartera d'Idneo estan en la fase de desenvolupament de producte i per això encara no suposen una càrrega destacable de feina per a la planta. “Ara mateix tenim una capacitat ociosa en fabricació i precisament això pot resultar especialment atractiu per a sectors com el de l'automoció o el de l'electrònica de gran consum, perquè són sectors que mouen grans volums de producció i nosaltres els podem oferir una planta totalment automatitzada”, diu Lucas. La fàbrica de Viladecavalls té capacitat per produir fins a 15 milions de components al dia.

Idneo té una plantilla de 160 persones i enguany preveu assolir una facturació propera als 8 milions d'euros. L'objectiu és obtenir beneficis l'any que ve i arribar als 25 milions de vendes el 2015.

en transició

Motivar una plantilla d'alt nivell

Dels 160 treballadors que formen la plantilla d'Idneo -quasi tots enginyers-, 125 provenen de l'antiga Sony. Això vol dir que en el darrer any aquests treballadors han passat de formar part d'una multinacional reconeguda amb una extensa trajectòria a Catalunya però amb els dies comptats, a una empresa més petita que tot just comença el seu camí. Per això el director general d'Idneo, Raúl Lucas, reconeix que una de les tasques prioritàries és explicar bé el projecte de la nova enginyeria a la plantilla i mantenir la seva motivació amb una aposta clara per la formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.