Catalonia Qualitat preveu per enguany una davallada en la producció de pera a l'Estat menys en «blanquilla»

Pel que fa a la 'blanquilla', Catalonia Qualitat preveu per enguany un augment del 15% en la producció d'aquesta varietat després del gran descens que hi va haver l'any passat per l'escassa floració i pel mal quallat. Així, per enguany s'espera produir a l'Estat prop de 100.000 tones de 'blanquilla' respecte les poc més de 80.000 del 2008. Tot i les previsions que indiquen un augment de producció, aquest no serà tant elevat -al voltant d'un 10%- tenint en compte que en els darrers anys s'han estat arrencant moltes plantacions d'aquesta varietat a l'Estat pel seu baix rendiment, segons ha explicat el director-gerent de Catalonia Qualitat, Manel Simon.

En aquest sentit, des de l'organització de productors veuen que la projecció d'arrancades de 'blanquilla' seguirà en els pròxims anys a l'estat espanyol. L'entitat calcula que d'aquí al 2012 s'arrencaran un 20% de les plantacions d'aquesta varietat de pera, entre unes 30.000 i 40.000 tones de producció.

La tercera varietat amb una major producció a l'Estat és la llimonera. Tot haver tingut una bona floració i un quallat normal, Catalonia Qualitat preveu una disminució del 25% en la producció per les abundants pluges caigudes a finals de març i principis d'abril que han afectat negativament en el rendiment de les plantacions, ja que han fet caure molts fruits. Així, per aquesta campanya s'espera recollir unes 40.000 tones de llimonera, respecte les més de 52.000 de l'any passat. A França, en canvi es preveu un creixement de la producció del 19% d'aquesta varietat, situant-se prop de les 60.000 tones.

Altrament, tot i ser aviat per fer previsions, Manel Simon, ha explicat que després de la bona campanya del 2008, les pluges d'aquesta primavera afectaran la 'conference', una varietat més tardana per la qual s'espera una reducció d'un 20% en la producció normal a l'Estat -que és d'unes 200.000 tones- tot i que serà compensada, en part, per l'entrada en producció de noves plantacions. Cal tenir en compte que la campanya passada Bèlgica i Holanda van tenir un 35% menys de la seva producció normal però enguany, esperen doblar la producció de l'any passat. A Itàlia, també es preveu una disminució, en aquest cas del 3% en la producció de 'conference'.

Quant a l''ercolini', Catalonia Qualitat preveu per l'estat espanyol una disminució de la producció pel mal quallat i per les caigudes de fruits que situaran la producció en unes 40.000 tones respecte les prop de 50.000, del 2008.

Simon ha destacat que enguany a nivell europeu s'ha notat un canvi important que passa per l'especialització dels diferents països per una o altra varietat. Així, Itàlia està arrencant plantacions d''ercolini' per donar pas a la varietat 'abate fetel'. Tot i això, Itàlia espera recuperar aquest estiu la seva producció habitual d''ercolini' superant les 50.000 tones tot i les arrancades de superfície que ha fet d'aquesta varietat.

En canvi, a França la principal varietat és la 'guyot' o 'llimonera' per la qual esperen recuperar el seu potencial després de la davallada en la producció del 2008 arran de la climatologia adversa que hi va haver durant el procés de floració. I, a Portugal, esperen una producció normal de pera 'rocha', amb xifres similars a l'any passat, al voltant de les 180.000 tones.

Itàlia és el primer productor de pera a nivell europeu (35%) seguit per l'estat espanyol (24% del total). Així, al 2008, Itàlia va produir 755.000 tones d'aquesta fruita mentre a l'Estat la xifra es va quedar en 508.000 tones. També cal tenir en compte que de totes les peres produïdes a l'estat espanyol, més del 65% es fan a Catalunya, la majoria a les comarques de Lleida. Actualment, la varietat més abundant és la 'conference' -tant a l'Estat com a Europa- la qual, en els darrers deu anys, ha anat superant la 'blanquilla', varietat de la qual s'estan arrancant plantacions any rere any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.