La cabina dels Marx
Aquesta sí que és bona! La proposta de Papandreu de convocar un referèndum per validar el pla de rescat d'Europa ha posat en escac durant dos dies tota la UE. Perquè ens entenguem, l'envit de Papandreu és com si li ofereixes diners a algú (molt) necessitat i aquest abans d'acceptar decideix que s'ho ha de pensar.
L'amenaça d'un referèndum a Grècia ha tingut un efecte catàrtic. La formació d'un nou govern de consens a Grècia i l'acord de retirar el referèndum, donant suport a les condicions imposades del rescat, sembla la situació actual i és el resultat més favorable per als actius en euros, fins i tot si hi hagués eleccions en els dos mesos vinents.
En qualsevol cas, Grècia no ha de perdre temps, ja que Merkel i Sarkozy van deixar clar que no hi haurà cap tipus d'ajuda fins que no aclareixi el seu compromís amb l'euro i les reformes acordades. Cal insistir que la suspensió de pagaments a Grècia arribaria a mitjan desembre (venciments de bons i lletres de 12.000 milions d'euros) ja que els venciments de novembre (lletres per 3.600 milions) podrien ser finançats en bona mesura pels bancs grecs amb l'ajuda del BCE.
A causa de la dificultat de controlar la situació, a Grècia, s'hi imposa la necessitat de centrar-se en la posada en marxa de més mesures per tal d'evitar el contagi: el BCE donant suport amb compra de deute perifèric, el G-20 i l'FMI posant en marxa línies de crèdit per a països europeus solvents en risc de contagi, la zona euro pot avançar en la concreció i accelerar la posada en marxa dels vehicles acordats en l'última cimera per augmentar la capacitat efectiva del fons de rescat, i avançar en les reformes a l'Estat espanyol i italià. Per altra banda, l'FMI ja avalua incloure una altra línia de crèdit a 6 mesos per als països amb dificultats exògenes, que no inclouria a l'Estat espanyol ni italià. De moment, no s'ha arribat a cap acord en aquest punt, però el G-20 es reunirà durant aquest mes per discutir una dotació de més recursos per al fons de rescat.
On vaig dir blanc, dic negre... Després de la primera reunió de política monetària presidida per Draghi, el BCE va retallar tipus en 25 punts bàsics. Les idees sobre la duresa i ortodòxia del nou president del BCE salten pels aires a la primera. Bona estratègia de distracció, sí senyor. A més, el BCE no ha descartat més retallades de tipus d'interès després de reconèixer l'entrada de la zona euro en una suau recessió i una inflació per sota de l'objectiu del 2% a mitjà termini.
I per fi, la pel·lícula. En definitiva, això és com la cabina dels germans Marx, però de les males notícies, ja no sabem què més ens pot passar, per on pot venir el següent ensurt, però sí que sembla que l'acumulació de males notícies en un curt espai de temps ha fet que la cabina quedi plena. No sembla que hi hagi espai per a més, no ho sembla....
Epíleg. Per al que ens ocupa, que són els mercats, es veu clar que les males notícies acumulades no han aconseguit anul·lar del tot l'efecte positiu del pla de rescat acordat la setmana passada, perquè no s'han vist més mínims malgrat que el risc, ara per ara, sembla alcista. Aquest escenari no està exempt de riscos, però sembla que se circumscriuen a la política interna de Grècia i a l'evolució de la situació a Itàlia (pressió creixent sobre Berlusconi, un fet que pot servir perquè es prenguin més mesures d'ajust). En qualsevol cas, fins i tot en el nostre escenari més feble (sortida de Grècia de l'euro, retard en l'obertura dels mercats de crèdit i el consegüent impacte negatiu en el creixement), pensem que nivells propers als mínims ja vistos al setembre passat continuarien sent atractius des del punt de vista de valoració.
De fet, als nivells actuals, l'Eurostoxx 50 no estaria lluny del nostre escenari alternatiu que assumeix una contracció del PIB superior al 2,5%.
Nicolás Fernández és director d'Anàlisi del Grup Banc Sabadell