Venda d'edificis públics
Ingressos de fins a 550 milions abans de final d'any
La venda d'edificis públics és una de les accions que està duent a terme la conselleria d'Economia per aconseguir ingressos extraordinaris i reduir el dèficit. Aquest any ja ha posat en marxa dues grans operacions immobiliàries i la intenció del govern, tal com va assegurar ahir Artur Mas, és continuar en aquest camí.
Les dues fases que s'han iniciat aquest 2011 contemplen la venda d'un total de 37 immobles, la immensa majoria a Barcelona. Segons els càlculs de la Generalitat, s'ingressaran prop de 550 milions d'euros abans de final d'any, que és quan se sabrà quines empreses han aconseguit aconseguir aquestes propietats. Fins i tot, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja havia inclòs en el pressupost un ingrés provinent d'operacions patrimonials i societàries.
Dels dos lots, el més sucós és un de 450 milions que inclou les seus d'Agricultura, Ensenyament o Medi Ambient, entre d'altres. Alguns dels edificis més cars són unes oficines del Departament d'Economia al passeig de Gràcia, al costat de la Borsa –més de 57 milions–, o la seu d'Educació, a Via Augusta –52 milions–. A hores d'ara hi ha tres firmes favorites per endur-se aquests immobles, dues de les quals són Deustche Bank, a través del seu fons RREEF, i el també fons nord-americà Carlye.
Tot i que els edificis ja no seran públics, la Generalitat els continuarà ocupant amb règim de lloguer i garanteix una rendibilitat anual d'un 8% als compradors. Però hi ha alguna excepció, com l'antiga seu del Memorial Democràtic, a Via Laietana. En aquest cas és possible que s'enderroqui –hi ha diverses deficiències estructurals– i l'ocupi algun negoci hoteler. La venda d'aquests equipaments serà un dels puntuals econòmics de l'executiu per als anys vinents, però n'hi ha un altre, també relacionat amb el patrimoni i que serviria per fer operacions financeres. Es tracta del traspàs per part de l'Estat de 150 edificis propietat de la Seguretat Social i destinats a la Sanitat. La idea d'Economia per rendibilitzar-los és aplicar una mena d'hipoteca. En dret civil català s'anomena cens emfitèutic –un leasing al venedor–. Concretament, és la venda d'un actiu que s'arrenda simultàniament al seu venedor, de manera que el venedor disposa d'un capital que pot utilitzar amb finalitats financeres o empresarials. Inclou, a més, el dret o l'obligació de recomprar del venedor.
Però en aquests moments el més calent és a l'aigüera. El traspàs d'aquestes propietats –vuit hospitals, ambulatoris i la seu de l'ICS a Barcelona –es va acordar en la comissió bilateral i, de moment, no s'ha avançat. A més, el canvi del govern espanyol pot endarrerir el procés.