Les TIC, palanca de canvi per sortir de la crisi
transformació. Tan important com el redreçament econòmic és fer-ho amb nous fonaments, que ens permetin afrontar el futur amb garanties. Els sectors associats a la tecnologia i la informació són bases estratègiques per tornar al camí del creixement
La crisi econòmica que hi ha actualment en les economies occidentals és, sens dubte, una de les més importants que es recorden, ja que no es tracta únicament d'un problema de més o menys estancament econòmic, sinó d'un autèntic canvi de model. Avui, podem dir, sense por d'equivocar-nos, que el model econòmic de les últimes dècades, massa centrat en els sectors tradicionals, ha tocat fons.
Els països que han basat les seves economies en sectors com la construcció o el turisme han estat els més castigats per la crisi i els que estan tenint més dificultats per sortir-ne.
Per aquesta raó, tan important com recuperar la nostra economia és fer-ho amb els mecanismes que ens permetin reforçar-ne les estructures i afrontar amb garanties les situacions futures.
En aquest sentit, diverses institucions supranacionals com la Comissió Europea, el Banc Mundial o la mateixa OCDE han identificat les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) com un element estratègic per afrontar l'actual crisi financera internacional i per implementar polítiques de promoció econòmica en països i territoris, tant desenvolupats com no desenvolupats.
Les TIC combinen una doble qualitat: d'una banda, són un sector amb la capacitat d'esdevenir motor de creixement econòmic, i de l'altra, es tracta d'un sector l'existència del qual es justifica per la seva capacitat per dotar de competitivitat la resta d'activitats d'una economia.
Així doncs, amb aquestes dades a la mà, el govern de la Generalitat de Catalunya considera que la recepta per sortir de la crisi i preparar-nos per al futur requereix indefectiblement fer un ús intensiu i extensiu de les TIC, i que únicament si transformem les nostres empreses i la nostra societat cap a una economia basada, de manera principal, en sectors de més valor afegit, podrem sortir reeixits d'aquesta situació i enfortits amb vista al futur.
Ara bé, aquesta afirmació, per certa que sigui, no significa en cap cas la voluntat del govern d'abandonar sectors com la construcció i el turisme, tot i que s'hagin mostrat més vulnerables a la crisi. Cal cuidar sectors que contribueixin de manera capital al nostre PIB, però el repte és, d'una banda, no dependre'n exclusivament i, d'una altra, modernitzar-los.
En aquest sentit, l'aposta del govern és centrar els esforços en una doble via, d'una banda donant suport al sector tecnològic o sector de les TIC com a punta de llança d'aquesta nova economia, i estenent, al mateix temps, l'ús de les TIC a la resta de sectors econòmics i socials. Amb la voluntat de sistematitzar aquests objectius i les millors vies per arribar-hi, la Generalitat de Catalunya posarà en marxa un conjunt de projectes i iniciatives adreçades tant a les empreses com als ciutadans, tot estructurant les seves prioritats al voltant de cinc objectius estratègics:
L La millora de la competitivitat empresarial amb les TIC, potenciant-les com a motor per a la millora de la productivitat i l'eficiència empresarial de manera que es tradueixi en una millora de la seva competitivitat en un mercat global.
L La potenciació del sector tecnològic català, fomentant el desenvolupament de les empreses TIC catalanes i la consolidació d'un sector de les TIC català com a motor de creixement econòmic i que serveixi a la resta de sectors.
L La dinamització de l'ocupació gràcies a les TIC, cobrint les demandes dels perfils professionals de la societat digital i aprofitant les eines i recursos de les TIC per millorar l'ocupabilitat dels desocupats actuals.
L L'impuls de projectes de l'administració, que permetin desplegar el potencial dels instruments de la societat de la informació a l'administració i establir els mecanismes per tal d'accelerar la seva adopció en empreses i ciutadans.
La integració digital dels ciutadans, potenciant el coneixement, la utilització i l'aprofitament de les TIC de la ciutadania com a mesura per impulsar el desenvolupament personal, la millora de la qualitat de vida i fomentar la cohesió digital. Tot i donar una resposta transversal a les empreses i ciutadans de Catalunya, l'actuació del govern focalitzarà part de la seva activitat en determinats sectors en què Catalunya pugui esdevenir pol de referència internacional, i per fer-ho, utilitzarà els clústers TIC Empresarials i anelles sectorials com a instruments òptims per dissenyar i desplegar les polítiques de promoció industrial TIC centrades en la innovació, la internacionalització, la inversió, les infraestructures i també la inclusió.
En línia amb Europa
En línia amb Europa
El marc d'actuació del govern està totalment en línia amb l'Agenda Digital per a Europa, una de les set iniciatives emblemàtiques de l'estratègia Europa 2020, i promou la participació activa de tots els agents implicats en el desenvolupament de la societat digital a Catalunya, tot dinamitzant les xarxes de suport tant sectorials com territorials que provoquen un efecte multiplicador de les iniciatives
impulsades.
Invertir en les TIC per crear ocupació
Les TIC són, a dia d'avui, tan potents que estan canviant les maneres de treballar i de viure, i són la palanca que ens permet millorar la competitivitat de les nostres empreses i generar eficiències en els serveis públics de l'administració.
Per ara, la preocupació principal de tot governant ha de ser l'ocupació, En aquest sentit, la creació d'ocupació ha de ser l'eix principal en què el govern de la Generalitat ha de focalitzar els recursos.
Precisament per això, en moments d'escassetat de recursos com l'actual, la Generalitat aposta per continuar invertint en les TIC per crear d'ocupació a través de la transformació de la nostra economia i de la nostra societat.