Eines

modernització del país

Smart Cities, Smart Mobility, Smart People

Neix de la col·laboració entre l'Administració pública i l'empresa tecnològica

A Catalunya hi ha diverses ciutats que volen ser intel·ligents
Cada cop més som una societat interconnectada a través dels mòbils

Les ciutats intel·ligents (Smart Cities) són  producte de diverses col·laboracions entre l'administració pública i les empreses tecnològiques. Cada vegada són més els municipis que intenten introduir-ne els sistemes en la vida diària dels seus ciutadans. De fet, és probable que la nostra ciutat en sigui una i que ni tan sols ho tinguem present. A Catalunya hi ha diverses iniciatives de ciutats que volen esdevenir  intel·ligents o que ja tenen molts dels seus sistemes en marxa. Potser l'edifici en què treballem o vivim està dissenyat perquè no s'escapi gens d'energia, o bé l'enllumenat nadalenc del carrer és de consum baix...

A final de novembre i principi de desembre de l'any passat, al recinte firal de l'Hospitalet de Llobregat s'hi va celebrar la primera edició de l'Smart City Expo World Congress, en què es van poder conèixer projectes de municipis catalans com Sant Cugat del Vallès, Tarragona o la mateixa Ciutat Comtal, Barcelona. Alhora, experts internacionals i nacionals van debatre sobre el futur de les ciutats intel·ligents.

Ara bé, al nostre país, tenim una realitat que va lligada al concepte de les ciutats intel·ligents i també a la mobilitat (Smart Mobility), que obre una gran porta d'oportunitats: el 22 de juliol del 2011, l'associació GSMA va escollir Barcelona com a seu de la Mobile World Capital fins al 2018.

La mobilitat és un concepte que tenim completament arrelat en la nostra manera de fer des de fa poc menys de 10 anys. Tot i que la telefonia mòbil es remunta als inicis de la Segona Guerra Mundial, podríem dir que no es va popularitzar fins a principi de la dècada dels 90, quan gran part de la població comença a portar un telèfon a la butxaca.

Smart Cities, Smart Mobility, Smart People ja és una realitat a Catalunya. Per exemple: el Servei Català de Trànsit de la Generalitat de Catalunya va posar en marxa a final del 2011 un servei informatiu per la xarxa social Twitter a través del qual es pot seguir al moment tota l'actualitat de les incidències viàries més destacades de les carreteres i autopistes de Catalunya. Aquest servei disposa d'una sèrie de perfils específics creats per donar a conèixer les incidències de 35 dels eixos viaris catalans principals. Ara per ara, tota aquesta informació que podem rebre al nostre dispositiu mòbil per text, també la podem visualitzar a partir del servei cartogràfic en línia Google Maps, ja que des de fa una mesos l'aplicació de mapes del gegant d'internet americà actualitza l'estat del trànsit cada 5-10 minuts i ens mostra una franja verda quan els cotxes circulen amb fluïdesa, una de vermella quan ho fan lentament, i entre vermella i negra quan estan gairebé aturats. És un exemple de col·laboració entre el sector públic i l'empresa privada.

Però encara tenim moltes més aplicacions que uneixen els nostres tres conceptes, com el Passatge Taulat, al districte tecnològic 22 @ de Barcelona, que s'està omplint de sensors que controlaran bombetes,  humitat o els contenidors de residus urbans, però també les places d'aparcament de vehicles que resten disponibles. Des del desembre passat, aquesta tecnologia de detecció d'aparcaments, desenvolupada per una col·laboració entre la Universitat i l'empresa, informa el conductor en temps real de les places lliures del passatge a través del mòbil, el portàtil, el navegador del cotxe, l'Ipad o els panells lluminosos de la via pública. 

Cada cop més, doncs, esdevenim una societat interconnectada, ja sigui a través dels nostres dispositius mòbils o no tant mòbils. Podem fer tràmits en relació amb l'Administració a través de la nostra carpeta ciutadana a internet; pagar impostos a partir de les diverses aplicacions bancàries; informar de problemes viaris o de transport, com el cas del transport de Rodalies, a partir de les xarxes socials; estar actualitzats, al minut, de les notícies; visualitzar els nostres programes de televisió preferits a partir del mòbil o tauleta; fer esport amb el nostre calçat esportiu connectat amb el telèfon intel·ligent de manera que aquest ens marqui, per exemple, el nostre rendiment cardíac i que també el comparteixi amb els nostres amics… Avui per avui, molts i molts conceptes com aquests ja no ens són gens estranys i cada dia ho seran menys. Cada cop estem sent més, per tant, la societat Smart People.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.