Economia

Formaran joves ‘ni-nis' de l'Alt Empordà en oficis perquè trobin feina

El 54,5% dels nois i noies de la comarca d'entre setze i dinou anys estan a l'atur

 S'impulsa un programa pioner a la demarcació per a la inserció laboral

L'Alt Empordà ha impulsat un programa pioner a les comarques gironines per a la inserció laboral dels joves que ni estudien ni treballen (ni-nis), a través de la formació en oficis. El programa Okup'Alt, que es va presentar ahir, oferirà un curs de tres mesos en jardineria i agricultura, fusteria i maquetació, i comercial a joves d'entre setze i divuit anys. Es tracta de donar-los formació amb un ofici i recuperar l'antiga figura de l'aprenent, per lluitar contra el 54,5% de nois i noies de 16 a 19 anys alt-empordanesos que estan a l'atur. El programa té un pressupost de 17.000 euros i el promouen la Fundació de Promoció dels Oficis de Figueres, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, en col·laboració amb diversos ajuntaments i La Caixa.

En total els joves seran 42, de 16 municipis diferents. D'aquests, 36 són nois i 6 són noies. Pel que fa a les edats, n'hi ha 16 de setze anys, 11 de disset i 15 de divuit. Tots ells han tingut problemes de fracàs escolar, i la idea és que aprenguin un ofici que els permeti trobar una sortida laboral. A partir de dilluns, aquests joves adquiriran als matins coneixements de jardineria i agricultura (sobre el terreny, en uns camps d'olivera i vinya, a la Jonquera i Vilafant); manteniment industrial, fusteria i maquetació (es farà a l'escola taller del castell de Sant Ferran de Figueres), i gestió administrativa i comercial (el curs s'impartirà a les oficines de la Fundació per a la Promoció dels Oficis). El gerent de la fundació, Rafael Aguilera, va di r que la idea és tenir “un planter”, i per la seva part, Pere Giró, del Consell Comarcal, va destacar les dades preocupants d'atur entre els joves.

“Una oportunitat”

En Clement Hope –de setze anys, de Figueres i d'origen nigerià– i en Yassine Grir –de disset anys, també de Figueres i d'origen marroquí– són dos dels participants d'aquest projecte. Estan cursant quart d'ESO però no els van bé els estudis i ara faran el curs de fusteria i maquetació. Clement deia ahir que “és una oportunitat que s'ha d'aprofitar molt”. Aquest projecte ha sorgit arran d'una prova pilot que es va fer l'estiu passat i que va tenir un gran èxit, segons els promotors.

Més inspectors

Seguiment dels ERO de reducció o suspensió

La UGT i el Departament d'Empresa i Ocupació han arribat a un acord perquè l'administració faci un seguiment del compliment dels ERO de reducció de jornada o suspensió. L'acord neix arran de la constatació del sindicat de casos en què les empreses amb ERO en aplicació contracten personal quan hi ha un repunt de feina a través d'ETT. Segons Bassa, si el sindicat té constància d'algun cas d'aquest tipus, ho comunicarà al departament perquè se'n faci un seguiment. Bassa, que no va voler concretar quants casos d'aquests s'han detectat, va recordar el de Lesma Handling, a l'aeroport de Girona.

ERO pendents

Hi ha pendents de resoldre's 40 expedients

“Les nostres dades no coincideixen amb les del Departament d'Empresa i Ocupació”, va assegurar la secretària general de la UGT a les comarques gironines. Segons Bassa, en les seves estadístiques, l'administració només recull els expedients resolts i autoritzats, mentre que n'hi ha 40 més que es van presentar el 2011 i que encara estan pendents de resolució pel departament. Això, va reconèixer Bassa, implica que hi hagi casos de treballadors que faci cinc o sis mesos que treballen sense cobrar, tot esperant que es resolgui l'expedient. “S'ha estat a punt de presentar un ERO per part dels treballadors en dos casos”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.