Gran angular

Les exportacions de cava creixen un 47% en deu anys

Malgrat que el sector bat el rècord de vendes a l'exterior el 2011, la facturació total cau un 9,2%

Com la majoria dels sectors, el del cava veu com les vendes al mercat interior cauen i l'exportació puja. Són les conseqüències de la crisi. En els últims 10 anys, les exportacions de cava han crescut un 47%, fins a arribar a la xifra de 152,246 milions d'ampolles el 2011, un 2,07% més que el 2010, que suposa un rècord històric. No obstant això, aquest augment de les vendes a fora no ha salvat la facturació. La baixada del preu mitjà per ampolla, tant en el mercat interior (un 13,3% menys) com en l'exterior (un 2,51%), així com el descens del volum de vendes a Espanya, ha fet que el sector del cava facturés un 9,02% menys el 2011, amb una xifra de 935,5 milions d'euros.

“Ens vam equivocar en les previsions contra tot pronòstic”, va dir dimarts en roda de premsa el president del Consell Regulador (CR) del Cava, Gustau Garcia Guillamet. La tendència de sempre era que en l'últim trimestre de l'any es facturava el 50% del total de les vendes. Però l'any passat les vendes del quart trimestre van caure un 34%, i això va afectar de bon tros les expectatives de facturació. Guillamet va voler destacar que s'havia arribat a la xifra de 239,555 milions d'ampolles de venda “gràcies a una moderació i ajustament de preu” que ha afectat el total de la cadena productiva. Pel president del CR, la baixada del preu mitjà per ampolla “és el que més preocupa el sector” i va apuntar com a repte aconseguir fer pujar l'import de venda per ampolla al mercat exterior. “Costa situar-se en un segment de preu superior en comparació amb el preu a què va el xampany”, va dir. Fonts del sector apunten que un cava de gamma alta costa col·locar-lo a fora, però que a la Xina o als Estats Units s'estan venent ampolles per 30 i 20 dòlars, respectivament.

El cava continua sent la denominació d'origen (DO) espanyola amb major exportació, i la majoria d'ampolles es venen als països de la Unió Europea (113,2 milions d'ampolles, un 74% del total). L'any passat va augmentar la quota de mercat de cava català a França (8,2%) i a Bèlgica (10,2%), però Alemanya continua sent l'estat més importador del vi espumós català, amb 40,36 milions d'ampolles. És curiós el cas de països com ara la Xina i el Brasil, que malgrat representar un percentatge molt petit de les vendes, van exportar el 2011 un nombre d'ampolles que va tenir un creixement exponencial, d'augments del 50% i el 100%.

Guillamet també va aportar dades de Nielsen sobre l'evolució de la marca blanca al sector. El 2008, la marca blanca de cava representava un 25,1% del total de vendes, i el 2011 ja representava el 33,5%. “En general la gent gasta menys en els productes d'alimentació”, deia el president del CR. Per potenciar les vendes enguany, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Josep Maria Pelegrí, va recomanar al sector que aprofités l'“oportunitat” que representa que enguany se celebri la fira Alimentària, i va destacar que des del govern es potencien iniciatives de suport per promocionar el cava, com ara l'enoturisme. També va fer una crida al sector de la restauració i l'hostaleria perquè “fes esforços” per augmentar el consum de cava, ja que la major part d'aquest vi espumós es consumeix a les llars (79%), i l'hostaleria i la restauració perden quota amb un 20% del total.

13,3%
Rebaixa de preu interior
És la caiguda del preu del cava al mercat interior el 2011. El preu mitjà per ampolla va ser de 3,982 euros.
2,51%
Rebaixa de preu exterior
És la caiguda del preu del cava al mercat exterior el 2011. El preu mitjà per ampolla va ser de 3,861 euros.
els protagonistes

Freixenet i Codorniu

Freixenet i Codorniu són els grups que aglutinen la major part de les vendes de cava i també de les exportacions, sobretot a països com ara Alemanya i el Regne Unit. En tercer lloc, tot i que a una certa distància, hi ha l'empresa Juvé & Camps, que també exporta cada cop més però amb menys volum. Ja per sota hi ha més d'un centenar de cellers: noms coneguts com ara Torelló, Perelada, Vilarnau i Raventós i Blanc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.