Economia

EDUCACIó

El sector on més es visualitza el rebuig a les retallades

La majoria de les escoles i els instituts públics, privats i concertats de les comarques gironines van veure ahir alterada la seva activitat acadèmica a causa, en alguns casos, de la suspensió del servei de transport escolar i, en altres casos, pel seguiment de la vaga que en va fer el professorat i/o l'alumnat. A l'escola Baldiri Reixac de Banyoles nou mestres d'Infantil han passat la nit al centre, en senyal de rebuig a la reforma laboral.

Pel que fa al transport escolar, i segons Ensenyament, a la demarcació es van suspendre 36 de les 298 rutes, i això va afectar 1.870 alumnes (15,5%). La suspensió del transport va afectar centres públics i també molts de privats i concertats. Quant al seguiment de la vaga que en va fer el col·lectiu docent gironí, mentre que els sindicats van quantificar entre un 60% i un 70% l'adhesió del professorat gironí, Ensenyament va rebaixar aquesta xifra fins al 19%.

El seguiment va ser molt irregular. Així, segons Xavier Díez, de la USTEC-STEs, una part important d'escoles i instituts de l'Alt Empordà van tancar les portes. A Figueres, mestres de les escoles Salvador Dalí i Parc de les Aigües van participar en una manifestació fins a l'ajuntament per protestar per les retallades. La vaga va tenir un seguiment més important en zones de la costa i de muntanya, segons la USTEC-STEs. A la ciutat de Girona, la incidència va ser, en general, menor i s'hi van produir situacions diverses: així, la meitat del professorat de l'IES Santa Eugènia va afegir-se a la vaga, mentre que al col·legi Bruguera va fer-ho un 20% de la plantilla. Els alumnes de 4t d'ESO (prèvia autorització dels pares) i de batxillerat de l'institut Vicens Vives van secundar majoritàriament la vaga i, com molts altres estudiants, van participar en les manifestacions del matí. Respecte del comportament de les famílies, en conèixer els serveis mínims –la presència d'una persona de l'equip directiu i d'un professor per cada sis aules–, moltes van abstenir-se de portar els nens a l'escola seguint les recomanacions dels mateixos centres.

A la UdG hi va haver alts i baixos. A mig matí, l'activitat a les facultats de Turisme i Lletres i a la d'Educació i Psicologia era nul·la. En aquestes facultats es van suspendre el 90% de les classes i a Econòmiques i Empresarials, el 100%. A l'altre extrem, a l'Escola Politècnica Superior i a Infermeria, només es van suspendre el 10% de les classes. A la Facultat de Dret, se'n va suspendre el 40% i a Medicina van reprogramar les classes i les pràctiques per a un altre dia. La UdG tindrà dades de la mobilització del professorat d'aquí a uns dies. Pel que fa al personal d'administració i serveis (PAS), només un 10% va deixar d'anar al seu lloc de treball a la Politècnica i a Infermeria –un 50% a Lletres i Turisme, a l'altre extrem–. A les onze, una cinquantena de membres del PAS es van concentrar davant del rectorat amb xiulets i armilles i van protestar.

N. astorch / j. ferrer / R. ESTÉBAN



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.