Economia

CULTURA

Més tancaments dels previstos a museus i teatres

La incidència de la vaga entre els museus i centres d'art va ser desigual en la jornada d'ahir, encara que va ser més remarcable als centres públics. El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), el Museu Picasso, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu Blau o l'Arts Santa Mònica són alguns dels centres que van estar tancats al llarg de tot el dia, des del mateix moment de l'obertura de portes fins al final de la jornada. Aquestes institucions, totes de titularitat pública, no van poder obrir a causa de la manca de personal necessari per poder garantir un mínim de servei als visitants i la seguretat de les sales.

Altres museus públics , en canvi, sí que van funcionar amb tota normalitat. El cas més destacat és el del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que va tenir una afluència de públic regular al llarg del dia. Malgrat que la vaga va afectar una part d'oficines i serveis interns del museu, no es va notar en els serveis directes al visitant i en la seguretat, que en bona part depenen d'empreses externes.

A la zona de museus de Montjuïc, allunyada dels aldarulls del centre, també va estar oberta amb tota normalitat la Fundació Miró ja que la incidència de la vaga no va afectar els serveis al públic ni la vigilància. Això sí, hi va haver molts menys visitants que en un dia normal. El mateix va passar amb Caixafòrum Barcelona, de la Fundació La Caixa, encara que les exposicions de Goya i Delacroix van registrar una afluència molt més baixa de visitants de l'habitual. A l'altre museu de la Fundació La Caixa, Cosmocaixa, tampoc no hi va haver incidències importants. Algunes escoles havien anul·lat visites prèviament, però les que no s'havien ajornat es van fer amb totanormalitat. En canvi, la Pedrera de Catalunya Caixa, en ple passeig de Gràcia, va tancar les portes a les tres de la tarda després d'un matí normal, amb motiu dels aldarulls a la zona. Al centre de la ciutat, un museu també privat, el Museu del Modernisme Català, va decidir no obrir les portes, així com la majoria de galeries d'art de l'àrea de Consell de Cent.

D'altra banda, l'activitat habitual d'un dels museus més visitats de Catalunya, el Teatre Museu Dalí de Figueres, no va quedar afectada, i es va viure una jornada de completa normalitat, així com també als altres centres dalinians de Púbol i Portlligat.

Als teatres públics, no va pujar el teló. Al TNC, només tenien una funció prevista, Rei i senyor, que segons fonts del teatre no es va poder fer per diverses causes, sense voler especificar més. Al Lliure, a les set de la tarda, es va penjar una nota al web en què s'avançava que no es faria cap funció perquè alguns treballadors s'havien adherit a la vaga. Al Mercat de les Flors ja havien avançat a dimecres la conferència prevista a la funció de Lia Rodrigues donant per avançat que no hi hauria funció el dia de la vaga. Moltes sales privades també van donar el dia per perdut. Si un parell de produccions de Focus (Violines y trompetas i Splenda) van avançar la funció a dimarts(fent-ho coincidir amb el Dia Mundial del Teatre) altres es van anul·lar directament (Res tornarà a ser com abans i El tipo de la tumba de al lado). Els actors de Zoom, a la Sala Beckett, també van avançar a la sala que no farien funció dijous.

On sí que hi va haver una certa normalitat va ser a les sales de cinema. La majoria funcionaven (amb algunes excepcions com ara els Verdi, en què l'empresa ja convidava els cinèfils a l'endemà amb rètols a la façana), tot i que la presència d'espectadors era molt minsa.

m.f. / J.b.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.