Economia

El govern “comparteix” el malestar dels vaguistes

El portaveu, Francesc Homs, afirma que CiU introduirà esmenes per “millorar” la reforma laboral, tot i que creu que el PP no es mourà

Els partits d'esquerres es manifesten i exigeixen la derogació de la llei

El govern català va voler demostrar ahir de manera pública que “comprèn”, “comparteix” i, fins i tot, “veu saludable” la jornada de vaga general i “les importants manifestacions” viscudes a les principals ciutats de Catalunya. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va sorprendre amb una posició sense crítiques a la vaga i va recordar que CiU intentarà introduir esmenes al Congrés per “millorar” la reforma laboral. Tot i això, va admetre Homs, “tinc la impressió que el PP es mourà poc”.

Les declaracions de “comprensió” governamental del malestar dels vaguistes situaven així el conflicte a Madrid i en el PP, i no pas a Catalunya i en les retallades. “Compartim el malestar que ha sortit al carrer com a expressió d'un sentiment, però el marge de maniobra de la Generalitat és molt estret”, va expressar al vespre el portaveu, Francesc Homs. El govern evita així defensar la reforma laboral –tot i que hi van votar a favor al Congrés– i passa la patata calenta a Mariano Rajoy. Tanmateix, no va defugir responsabilitats. “Demà hi tornarem a ser i continuarem tenint una situació complicada al davant”, va dir el govern.

El PSC, ICV-EUiA, ERC i Solidaritat sí que es van sumar a la vaga general i van assistir, en diversos blocs, a la manifestació d'ahir a la tarda convocada pels sindicats. En síntesi, tots reclamen un canvi dràstic en el text de la reforma laboral aprovada pel govern del PP i creuen que Rajoy “hauria d'escoltar el carrer” per refer per complet la normativa.

Els partits d'esquerres catalans consideren que cal renegociar la reforma laboral del govern del PP. Tot i això, com recordava CiU, l'executiu espanyol ja va respondre ahir mateix a través de la ministra de Treball: “La part troncal de la reforma laboral no es canviarà”, va dir Fátima Báñez. En resposta, la diputada socialista Rocío Martínez Sampere va qualificar d'esperpèntics els aplaudiments a Báñez d'ahir al Congrés. “Això sí que és un insult als cinc milions de desocupats.”

El govern també es va esforçar a minimitzar els aldarulls i incidents de la vaga i la manifestació, que va qualificar de “minoritaris”, malgrat condemnar-los enèrgicament per l'ús de la violència.

Báñez ens pren el pèl quan afirma que dialogarà fins a l'esgotament malgrat no voler canviar res
Joan Saura
senador d'icv-euia
El govern està convençut que el malestar ha de sortir al carrer. Fins i tot és saludable
Francesc Homs
portaveu del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.