Economia

Com mai

Unes 15.000 persones es manifesten a Girona contra la reforma laboral

Els sindicats qualifiquen la marxa d'èxit absolut i destaquen que s'ha desenvolupat sense incidents

“La reforma és ineficaç per
tirar endavant l'economia”
“És imposada pel govern estatal i condemna els joves a l'atur”

La d'ahir va ser la manifestació més gran que s'ha fet a Girona per motius laborals. Segons la Policia Municipal, 12.000 persones van participar en la protesta, 20.000 segons els sindicats, que la van qualificar d'un gran “èxit” i de “festa del seny sindical” perquè no hi va haver incidents. Hi van prendre part persones de totes les edats, fins i tot famílies amb nens, que van lluir pancartes contra la reforma laboral, el capitalisme, el govern d'Artur Mas i el de Mariano Rajoy, i van cridar lemes com ara “No és una crisi, és una estafa” i “Reforma laboral, a la casa reial”, i fins i tot es van inventar una nova versió de la cançó Resistiré, del Dúo Dinámico. En la manifestació també hi va participar un grup de bombers uniformats que van muntar un espectacle de foc i espurnes.

La marxa va començar a les set de la tarda de la rotonda de la Devesa. Aleshores, els sindicats ja preveien que seria multitudinària. I no es van equivocar, perquè una hora després que sortís la capçalera de la manifestació de la Devesa encara hi havia manifestants esperant poder arrancar. La marxa va passar per l'avinguda Jaume I, la plaça Marquès de Camps, la carretera de Barcelona i el carrer Joan Maragall, per tornar a l'avinguda Jaume I i acabar davant la seu de la Generalitat a Girona a les nou del vespre. Tal com va destacar la secretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa, quan va començar la lectura del manifest dels sindicats “encara hi havia manifestants” caminant. “La manifestació ha demostrat el clamor popular de molts grups i entitats. Ara toca al govern moure fitxa després de cent dies d'una política de retallades i imposicions sense cap diàleg ni consens”, va dir Bassa.

El secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, va dir que la marxa ha de servir per demostrar que els treballadors i ciutadans “no es deixaran trepitjar la seva dignitat”. Segons el secretari, els governants “han d'entendre aquest senyal i refer la reforma, sobretot en els seus aspectes més troglodites”.

La lectura del manifest conjunt dels sindicats va ser a càrrec de l'escriptora Maria Mercè Roca, que va llançar dures crítiques en contra el govern estatal i Artur Mas. “La reforma és ineficaç per tirar endavant l'economia i inútil per crear ocupació”, va cridar. Segons Roca, la reforma “imposada pel govern estatal” condemna els joves a l'atur i a la precarietat, i només “satisfà els mercats econòmics i financers”.

Que la manifestació de la tarda seria multitudinària ja s'augurava al migdia, quan unes 2.000 persones van prendre part en una llarga marxa anticapitalista organitzada pel centre de Girona. La manifestació, que va començar a la plaça del Lleó, va ser convocada per un espai unitari en què participaven organitzacions i sindicats –IAC, CGT, COS, Endavant, Assemblea Popular, CUP, Maulets i SEPC–. Entremig, la marxa va arribar fins a l'Hipercor, on es van enganxar cartells per recordar que en un centre d'aquesta cadena s'havia acomiadat una treballadora per absències justificades en un període de dos mesos, i on es va abocar pintura en unes parets. La marxa va acabar davant la Subdelegació del Govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.