Economia

Ocupació d'última hora

Les ocupacions més altes es concentraran entre Divendres Sant i el Dilluns de Pasqua a la capital i la costa

Amb tot, algunes destinacions recelen de recollir bons resultats, com ara la Costa Daurada i l'Ebre

Omplirà el 82% de la seva oferta hotelera

Baixa el turisme estatal perquè la crisi impedeix fer vacances a molts

També la Setmana Santa serà d'ocupació d'última hora. Fins al darrer moment, els turistes no acabaran de contractar les seves vacances de Setmana Santa, confiant que hi haurà allotjament disponible suficient.

Malgrat que les ocupacions mitjanes sembla que superaran el 70% al conjunt del país, el sector turístic recela d'una Setmana Santa en plena època de crisi i amb les famílies afectades per l'atur o l'ombra de la desocupació en tombar a la cantonada, i en algunes zones del país el discurs és més aviat trist.

Aquest és el cas de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre. L'Associació Hotelera de Cambrils-Salou-La Pineda no s'ha atrevit a aventurar cap percentatge de previsió d'acord amb l'important nombre de reserves “exprés”, però reconeix que les perspectives no són bones, segons ha recollit l'ACN, després de parlar amb la portaveu, Teresa Calvé. A les Terres de l'Ebre, els allotjaments rurals sostenen que només ompliran els quatre dies festius de final de setmana, i que podrien quedar buits durant els primers dies. “Pràcticament no hi ha hagut ni trucades”, es lamenta el president de l'Associació de Turisme Rural de les Comarques de l'Ebre, Albert Hernàndez.

A l'altra cara de la mateixa moneda, les marques més optimistes són Barcelona i la costa central. Així, els hotelers de la costa del Maresme i el Garraf esperen ocupacions mitjanes d'entre el 75% i el 85%, uns percentatges molt semblants als registrats l'any passat i que posarien fi a un seguit d'anys de caigudes de reserves per Setmana Santa en aquestes destinacions. A Calella esperen arribar fins al 80% i a Sitges, superar la barrera del 85%. Amb tot, la majoria de visitants podrien ser de proximitat i fer estades curtes.

La zona nord del Maresme, on es troba l'oferta hotelera de la comarca, afronta aquesta Setmana Santa “amb un optimisme amb garanties”. El president del Gremi d'Hostaleria del Maresme, Santiago García-Nieto, avança que la previsió d'ocupació a la zona voreja el 82%, “concentrat en els quatre dies concrets de festa”. El visitant que arribarà a la zona, al contrari que en altres destinacions, no serà el de proximitat. Els quatre municipis amb una economia marcada pel turisme (Calella, Santa Susanna, Malgrat i Pineda) rebran bàsicament ocupants provinents d'Alemanya, Anglaterra i Rússia, “on la crisi econòmica comença a superar-se”.

Precisament Rússia és la gran esperança de cara a l'estiu. El president del gremi sosté que, en aquestes dates els russos ja “envairan” els municipis del nord. En aquest sentit, precisa que després de la promoció que Calella va fer a la darrera fira de turisme de Moscou, “la ciutat s'està convertint en una destinació preferent”.

A la Catalunya central, els índexs d'ocupació més alts es registraran també entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua i arribarà al 100% en allotjaments rurals de l'Alta Anoia i el Solsonès. En aquest darrer cas, l'allargament de la temporada d'esquí al Port del Comte farà que les ocupacions oscil·lin entre el 75% i el 95%. Amb tot, el Berguedà preveu registrar xifres d'ocupació inferiors a les de l'any passat, i al Bages i Osona, les previsions se situen per sota del 50%.

Barcelona estarà al 82%

L'ocupació als hotels de Barcelona arribarà aquesta Setmana Santa al 82%, segons la previsió que en fa el Gremi d'Hotels, que aplega 400 establiments de la capital i l'àrea metropolitana. El percentatge serà semblant al registrat l'any passat, quan l'ocupació va ser del 85%.

Com ja és habitual, els darrers dies s'han incrementat les reserves, en una tendència creixent a contractar les estades a última hora, segons ja va avançar la setmana passada el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, que va estimar llavors que l'índex de reserves estava al voltant del 70%. Clos diu, però, que estava convençut que creixeria. “Aquestes dades d'ocupació de Setmana Santa contribuiran a complir les estimacions anuals de demanda del gremi”, hi afegeix Clos.

A la Costa Brava i la Cerdanya s'esperen ocupacions mitjanes del 75%, amb més turistes estrangers, entre altres motius per l'efecte Ryanair, però serà amb reserves d'última hora. En canvi, el sector rebria menys turisme estatal perquè la crisi pot contribuir al fet que molta gent no faci vacances.

La Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines preveu l'ocupació més gran a les zones costaneres de la Selva, amb ocupacions de fins al 85%, percentatge que podria baixar una mica a la zona central del litoral. Si no hi ha canvis de darrera hora, podrien estar entre un 75% i un 80%. A l'Alt Empordà s'espera una ocupació d'entre el 55 i el 60%.

A les zones d'interior, sempre segons la mateixa Federació d'Hostaleria, l'ocupació es preveu més baixa. La mitjana de pernoctacions se situarà en el 50% a la Selva Interior, el 60% al Ripollès i la Garrotxa, i entre un 70% i un 75% a la Cerdanya, ja que les últimes nevades han fet que les pistes d'esquí que encara resten obertes estiguin en bon estat. Esperen una bona afluència d'esquiadors, “que tancaran aquests dies una temporada d'esquí que en general no ha estat massa bona, ja que aquest hivern no ha estat prou fred”.

La ciutat de Girona preveu omplir tres de cada quatre habitacions durant el cap de setmana llarg. El temps acabarà decidint si augmenta el nombre de reserves augmenten.

Mal temps la setmana que ve

Sembla que la Setmana Santa no serà del tot plàcida, meteorològicament parlant. En aquest sentit, les previsions avisen d'un altre episodi d'inestabilitat per la setmana vinent. En la predicció a curt termini del Servei Meteorològic de Catalunya s'esperen per avui algunes pluges al Pirineu occidental i el cel entre poc i mig ennuvolat per núvols alts i mitjans, més abundants a l'oest del territori. A partir del migdia creixeran nuvolades a punts de muntanya, sobretot del Pirineu, Prepirineu i Ports on quedarà molt ennuvolat. Per demà dilluns, el cel serà variable en general i el risc de ruixades, més persistent al Pirineu. La situació es podria agreujar a partir de dimarts, amb pluges esteses per tot el territori i possibilitat de tempestes. Les temperatures màximes no pujaran dels vint graus i a la costa les mínimes oscil·laran entre els 8 i els 11 graus.

De la mateixa manera, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va vaticinar ruixats i un descens generalitzat de les temperatures a Catalunya i, tot i que no s'han concretat les previsions, “el més probable és que el temps canviï significativament”, segons un comunicat. Al llarg de la setmana, la nuvolositat augmentarà i la probabilitat que hi hagi precipitacions també creixerà arreu de Catalunya, “tant en extensió com en intensitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.