Economia

Rècord de vendes de vi a la DOQ Priorat, un 29% més

La denominació fa més exportacions, creix en el mercat estatal i deixa enrere la por d'un canvi de cicle per l'esclat de la crisi, el 2009

A la DO Montsant augmenten un 11%, i la DO Penedès creix a casa

Enmig de la tempesta, el nombre de vendes de vi de la denominació d'origen qualificada (DOQ) Priorat ha batut rècords. L'any passat van assolir 3,7 milions d'ampolles, un 29,13% més que el 2010. És un rècord en el mercat exterior i estatal, en què se'n venen 1,9 milions.

De fet, el nombre de vendes de vins del Priorat no ha fet aturar el ritme de creixement en l'última dècada. El 2005 van ser d'1,6 milions d'ampolles, i a partir d'aquí ha anat augmentant. Però els dos últims anys, per la crisi mundial, s'havia estès la sensació que hi havia un canvi de cicle. Alguns temien desinversions en cellers fetes en els anys del boom, sobretot de capital de fora del sector i de la regió. El que hi va haver és una certa aturada, sobretot el 2009, però en realitat només algunes empreses han canviat de mans. També s'ha mantingut el creixement sostingut del nombre de cellers i pagesos inscrits a la DOQ. Toni Alcover, president del consell regulador, destaca: “L'esforç orientat a la qualitat i la internacionalització dels cellers s'ha vist reconegut.” La denominació exporta a 60 països.

A la DO veïna Montsant també han notat una recuperació que va començar tímidament el 2010 pel global de denominacions catalanes. El nombre de vendes va créixer un 14% l'any passat, amb 5,3 milions d'ampolles venudes. No s'han tornat a tenir resultats d'abans del 2008 però s'han millorat. Amb una taxa exportadora del 62%, el president del consell regulador, Jaume Domènech assegura: “Ha estat gràcies a l'exportació i a l'esforç dels cellers per obrir nous mercats. Tothom ven fora. Allà, les coses van millor perquè es fan millor...”

Tot i això, a Montsant, venen un 28% de la producció a Catalunya i volen reforçar la promoció a casa. També la DO Penedès, que ven el 73% al mercat estatal (+2,4%). “El 82% que no s'exporta es consumeix a Catalunya. El comerç exterior està bé, però no tots els cellers hi poden accedir. Hem de treballar el mercat de proximitat”, diu Josep M. Albet, president del consell regulador. L'objectiu és esgarrapar vendes a la DOQ Rioja en propi camp: enguany han baixat un 6%. “És una suma de campanyes de promoció, consciència de consum de proximitat i reconeixement a la qualitat dels vins catalans”.

LES FRASES

El comerç exterior està bé, però no hi poden accedir tots els cellers. Hem de treballar més a casa
Josep Ma. Albet
president de la DOQ Penedès
Hem crescut per l'exportació. Tothom ven fora. Allà les coses van millor, perquè es fan millor
Jaume Domènech
PRESIDENT DE LA DO MONTSANT
Les claus

Els EUA tornen a comprar i Alemanya s'estrena com a motor

E.P

El 2009 l'esclat de la crisi al primer client internacional de la DOQ Priorat, els EUA, es va reflectir per primer cop en molts anys en un descens en el nombre d'exportacions. Els consumidors nord-americans van comprar cap a 200.000 ampolles, la meitat que el 2008. El mercat alemany ja es va desaccelerar el 2007: de 250.000 ampolles van passar a menys de la meitat, fa dos anys.

Retorn a la confiança

La confiança, però, ha tornat als Estats Units amb una certa recuperació econòmica, i l'any passat, ja s'hi van vendre 350.000 ampolles. Els nord-americans tornen a ser un dels motors de la DOQ Priorat, però no l'únic. La sorpresa ha estat Alemanya, que ha igualtat les compres dels Estats Units.

Clientela nova

El nombre d'exportacions s'ha recuperat en tots els mercats llevat de Bèlgica. I sobretot, amb un creixement destacat a Suïssa (de 110.000 ampolles han passat a 280.000). La capacitat de la DOQ Priorat per penetrar en mercats nous és una recepta que els cellers han aplicat a partir de la pèrdua del primer client. Ara, l'esforç per diversificar, es dirigeix als consumidors asiàtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.