L'estalvi energètic a la indústria
L'Icaen té programes per millorar la eficiència al sector manufacturer, com l'I+GEC per als grans consumidors i el gestor compartit per a pimes
amb centres tecnològics i amb el sector
L'Institut Català de l'Energia (Icaen) disposa d'una sèrie de serveis orientats específicament a l'estalvi energètic en la indústria. En el programa I+GEC s'estableix una relació continuada entre l'institut i els grans consumidors d'energia de Catalunya oferint assessorament tècnic, normatiu i financer per a l'acompanyament en la realització de projectes d'eficiència energètica o energies renovables. Va dirigit, de manera prioritària, als grans consumidors, concretament, a les 500 indústries manufactureres amb més consum energètic i les principals flotes de transport de viatgers i mercaderies, però també està obert al fet que altres empreses hi puguin participar.
La figura del gestor compartit és un projecte estratègic orientat a fomentar la figura del gestor energètic dins les pimes manufactureres catalanes. Planteja una col·laboració entre diverses empreses per compartir un mateix gestor, de manera que: es comparteixen els costos de contractació del gestor; es potencien possibles sinergies des del punt de vista de la gestió energètica (per exemple, compartir experiències i comparar realitats i tecnologies semblants); i, finalment s'aconsegueix que les petites i mitjanes empreses redueixin els costos energètics i millorin la competitivitat. L'objectiu és que la figura del gestor generi prou valor afegit per poder garantir la seva continuïtat dins de l'empresa, més enllà del termini temporal en què el projecte rep un suport econòmic directe de l'administració. El projecte va dirigit principalment a dos tipus d'actors, d'una banda a enginyeries o consultories que estiguin interessades a treballar amb el model de gestor compartit per diverses empreses, i d'altra banda, a associacions empresarials que estiguin interessades a oferir aquest servei als seus associats.
A l'Icaen han establert un marc de relació amb centres tecnològics i agrupacions sectorials amb l'objectiu d'identificar els principals agents sector energètic, les tendències en gestió, les novetats tecnològiques i les barreres per a la reducció de costos. Per tant, els agents socials de l'àmbit de la indústria poden col·laborar en l'extensió de l'eficiència energètica i intercanviar informació.