Gran angular

Relació i efectes entre el valor comptable i el borsari

Quan una entitat cotitza per sota del seu valor comptable, és fàcilment susceptible de presentar opa per a un inversor que desitgi implantar-se en altre país, blindar-se, o créixer, per la qual cosa recentment, el govern espanyol s'ha vist obligat a redactar una llei perquè es pugui recuperar el blindatge accionarial de les societats cotitzades

La capitalització borsària d'una empresa cotitzada és el resultat de multiplicar el nombre de les seves accions pel valor de cotització en la borsa. Aquest valor correspondria al de l'empresa si vengués totes les seves accions al preu de cotització. Si del valor borsari se'n dedueix el que reflecteixen els llibres (valor comptable), la diferència correspon a la quantificació del fons de comerç (goodwill).

Com que el comportament borsari influeix en la valoració de l'empresa, quan la tendència és a la baixa, suposa altres conseqüències per a l'empresa, com: a) pèrdua de solvència tècnica; b) el fons de comerç es redueix; c) en el cas d'haver pignorat deutes amb accions pròpies, el prestador pot exigir la revisió de les condicions; d) l'empresa és més vulnerable a una operació hostil; e) els accionistes majoritaris tendeixen a vendre el seu paquet d'accions per protegir-lo, en un altre mitjà més segur; f) segons el percentatge d'accions que cotitza realment en els mercats (free-float) els accionistes minoritaris poden seguir la decisió dels majoritaris; i g) com que el comportament borsari també s'usa per comparar una empresa pel que fa a les seves competidores, la seva evolució és un bon indicador.

ESTÍMUL borsari.

Quines mesures internes es poden adoptar per animar els inversors?: a) augmentar l'autocartera; b) ampliar el percentatge de beneficis a dividends (pay-out) a fi d'incentivar l'accionista; i c) augmentar el capital social amb condicions atractives per a l'actual accionista.

En canvi, quan el comportament negatiu dels mercats obeeix a raons alienes a l'empresa, tant si es tracta de mercats domèstics com internacionals, aquesta hi podrà fer poc o gens, ja que estarà pendent de certes mesures que s'han de decidir en altres àmbits i entorns.

L'escenari actual és aquest, en què la caiguda generalitzada dels títols cotitzats obeeixen a raons diferents de la qualitat de gestió, als resultats, polítiques, estratègies i tàctiques implementades. Els inversionistes i accionistes poden optar per aprofitar altres oportunitats o productes o, simplement, especular en els mercats a la recerca de més rendibilitats, o bé protegir la seva inversió en productes més segurs, a l'espera que les borses s'estabilitzin.

LES CONSEQÜÈNCIES EN EL SECTOR BANCARI.

Centrant el tema en les entitats financeres, hi destaca el BBVA que cotitza amb un descompte del 33% pel que fa al seu valor comptable, i el Santander, amb un 42%, la qual cosa indica que en tots dos casos la quantificació del fons de comerç és negativa. No obstant això, és important destacar que del valor comptable se n'haurien d'excloure aquells actius que són tòxics i els fons de comerç comptabilitzats. Algunes dades indiquen que si es duen a terme els ajustaments oportuns, el descompte en el Santander baixaria al 12% i del 16% en el cas del BBVA al 16%. Amb tot, encara queden molt lluny de la ràtio tradicionalment considerada com una referència: la unitat, valor comptable igual al valor borsari.

LA SITUACIÓ EN LA BANCA EUROPEA.

En la majoria dels gairebé 50 bancs que cotitzen en l'índex Eurostoxx 50, el seu valor borsari també és inferior al valor en llibres. Amb descomptes que se situen en un límit entre el 50% i el 80% hi figuren una trentena d'entitats financeres, entre les quals destaquen BNP Paribas, França; Deutsche Bank-Rg d'Alemanya; Intesa San Paolo d'Itàlia; Société Générale de França i Unicredit d'Itàlia, amb descomptes que oscil·len entre el 80% i el 70%, la qual cosa posa de manifest que es tracta d'un fenomen generalitzat, pels efectes que les crisis exerceixen sobre les borses.

OPORTUNITAT d'entitats que poden presentar OPA.

Per acabar, cal afegir que quan una entitat financera cotitza per sota del seu valor comptable, és fàcilment susceptible de presentar opa per a un inversor que desitgi implantar-se en altre país, blindar-se o créixer, per això, recentment, el govern espanyol s'ha vist forçat a redactar una llei perquè es pugui recuperar el blindatge accionarial de les societats cotitzades.

112.500 milions d'euros menys

Els bancs de l'Íbex 35 han perdut més de 20.000 milions de capitalització borsària en el que va d'any i 112.500 milions d'euros des que va començar la crisi, el 2007. Quant al descompte en relació amb valor en llibres, el descompte en totes les entitats espanyoles cotitzades és general. El BBVA presenta un 33%; el Santander, un 42%; a Bankia, un 83%; Banesto un 66%; Popular amb el 64%; Bankinter amb 58%; Sabadell amb 54% i Caixabank amb 52% són els més representatius, cosa que posa en evidència fins a quin punt els bancs són “barats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.