Economia

CiU denuncia davant la UE el boicot a la lletera Can Feliu de Campllong

Tremosa demana que s'investigui si la indústria làctia espanyola viola la lliure competència

L'explotació haurà de tancar tot i produir 22.000 litres al dia

El boicot de la indústria làctia espanyola que està abocant al tancament Can Feliu de Campllong, una de les explotacions més importants de Catalunya, ha arribat a Brussel·les. L'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa ha demanat a la Comissió Europea que investigui si es vulnera la lliure competència.

La lletera gironina, que produeix 22.000 litres de llet crua al dia, va voler renegociar el contracte amb Corporación Alimentaria Peñasanta, perquè, amb l'augment del pinso, el preu que li pagava no li sortia a compte. Però aquest gegant de la llet, líder a Espanya amb marques com ara Ato, Central Lechera Asturiana i Larsa, no només s'hi va negar sinó que va amenaçar Can Feliu de no recollir-li més llet i l'ha acabat castigant comprant-li només llet a preu de pols i amb una rebaixa de 76 euros per tona. Can Feliu ha intentat vendre la llet a altres empreses, però ni Danone ni Pascual ni Puleva (de Lactalis, primera firma mundial) ni Iparlat ni Guissona no els han volgut comprar ni un litre. La lletera de Campllong sospita que tota la indústria s'ha posat d'acord per fer-los servir de cap de turc perquè cap altra explotació no demani millors condicions.

Tremosa ho considera un abús i demana a Brussel·les que esbrini si s'està violant la legislació comunitària de competència en “perjudicar greument les petites i mitjanes productores catalanes”. L'eurodiputat convergent pregunta a la CE si “coneix altres casos de productors que s'hagin vist obligats a tancar pel baix preu que se'ls paga” i denuncia el “desequilibri entre el poder
de negociació” d'explotacions com ara Can Feliu i transformadors com per exemple Peñasanta.

Deficitaris en producció

Tremosa recorda que l'Estat espanyol és deficitari en producció de llet: se'n consumeixen nou milions de tones però en canvi la producció no arriba als sis milions. I reclama que es comprovi si la negativa de la indústria làctia espanyola a comprar llet a Can Feliu o a pagar un preu que no sigui deficitari “respon només a raons de mercat”. Can Feliu de Campllong cobra 265 euros per tona de llet, molt per sota del preu de cost i dels 360 euros la tona que fins ara es pagava a la majoria d'explotacions de l'Estat. La supressió el 2015 de les quotes lleteres que limitaven la producció amenaça encara més la supervivència de molts ramaders. “Com poden les explotacions, de manera individualitzada, trobar un equilibri entre la seva capacitat de producció, les despeses d'inversió i les perspectives de futur per mantenir una producció duradora si les empreses transformadores no compren a preus de mercat?”, es pregunta l'eurodiputat. La CE ha de respondre en el termini d'un mes.

“Ens estan discriminant i ara tenim clar que no hi ha cap voluntat d'arribar a acords; som una empresa catalana que funciona i haurem de tancar perquè algú des d'Espanya ha decidit que ens havia d'escarmentar”, es queixa Xavier Codina, responsable de Can Feliu.

3
anys
falten perquè se suprimeixin les quotes lleteres de la Unió Europea, que limiten la producció de llet.
265
euros
per tona de llet rep la productora de Girona, mentre que la resta del sector obté, de mitjana, 360 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.