Empreses

“La millor filosofia: treballar amb alegria”

El titular d'aquest article és la inscripció d'una placa que el gerent de la firma Pinter, Carlos Rodríguez, té a l'entrada de la seva oficina. L'empresari aposta pel consens a la feina

L'empresa Pintados y Derivados SL (Pinter) no és aliena a la crisi. Des del 2007, la producció els ha baixat un 50%. Malgrat això, i a diferència de moltes empreses catalanes, a la direcció d'aquesta firma de Barberà del Vallès han decidit no retallar els drets dels seus treballadors. La màxima de Carlos Rodríguez, gerent de la firma especialitzada en el recobriment de superfícies amb pintura líquida o en pols, és que el treballador estigui tranquil i considera que la reforma laboral l'han de fer els empleats i l'empresa, i no pas que s'imposi per decret.

“La companyia és de tots i la porta de la direcció està oberta durant les 24 hores per qui vulgui parlar amb mi”, afirma Rodríguez, que a l'entrada del seu despatx hi té una placa amb una inscripció que descriu la seva manera de veure les coses: “La millor filosofia: treballar amb alegria.” A Pinter actualment donen feina a 80 persones -en època de bonança, el 2007, havia arribat a tenir 120 treballadors- i factura cap a sis milions d'euros, gairebé la meitat del que ingressava fa cinc anys. L'empresa recobreix amb pintura tota mena de superfícies, des de molinets de cafè, lliteres i butaques de teatres, fins a fanals, portes i fluorescents. Per afrontar la crisi, la firma ha diversificat al màxim la seva activitat i tant treballa per als sectors que abans havien estat els seus principals compradors -automoció, decoratiu/construcció i elèctric- com per a altres clients del món industrial. “Fem tractaments per aplicar-los a tota mena de superfícies”, explica Rodríguez.

Un altra de les estratègies de la companyia vallesana ha estat retallar amb bisturí, i no a cop de destral. “Hem reduït la despesa optimitzant els nostres recursos”, hi afegeix el gerent. En els últims anys s'ha dut a terme un pla per estalviar en el consum d'aigua i llum, es reciclen materials i, per comptes de renovar el cotxe de direcció -com feien cada tres anys-, Rodríguez continua amb el mateix vehicle i ha prescindit del rènting. “El primer que he de donar exemple sóc jo”, afirma el gerent, que hi afegeix que també s'ha aconseguit negociar el lloguer de la nau a la baixa i pagar menys a les asseguradores.

al problema, solució.

Que els tres presidents catalans hagin visitat aquesta empresa “no és coincidència”, assegura Carlos Rodríguez. “Treballar sense il·lusió és morir-se de pena, i quan sorgeix un problema, s'hi troba solució”, continua. A Pinter s'hi respira bon ambient. Quan Artur Mas va visitar l'empresa a principi de gener, l'equip de Pinuras y derivados SL va fer tornar boig el cap de protocol. Els treballadors van regalar al president un cinturó per si s'havien de fer més esforços, un brúixola perquè ens portés a bon port i un rellotge perquè no perdés temps en la recuperació econòmica. Però aconseguir aquest clima laboral quan les coses van maldades no és fàcil, i requereix una voluntat d'esforç dia a dia. L'empresa no ha baixat el sou als treballadors -el 2011 el va congelar-, però aquest any l'ha apujat d'acord amb l'augment de l'IPC. Per apaivagar el primer impacte de la crisi, va haver-hi una flexibilització dels horaris, bosses d'hores i més torns, però la direcció sempre ha intentat compensar els treballadors. Quant a la comunicació, a les instal·lacions de l'empresa hi ha monitors amb una informació que s'actualitza cada setmana perquè els treballadors sàpiguen l'evolució del negoci i, cada mes, els caps es reunixen, i en acabar, es comunica la situació al personal.

detalls importants.

Els números no són els mateixos que des de fa quatre anys, però un empleat de Pinter continua tenint el lot de Nadal, coca per Sant Joan i es mantenen els tiquets de restaurants. “Donem premis al treballador més net, i al més puntual”, destaca el gerent. Són guardons que es tradueixen en entrades per anar a Port Aventura o bé una estada de cap de setmana a un hotel a les Canàries. Els empleats ho agraeixen i, per l'empresa, no suposa un gran excés. A més, Pinter té des de l'any 2000 una bossa de 6.000 euros d'ajuda per qui necessiti diners urgents per alguna qüestió personal. “Si el treballador fa ús d'aquesta bossa ho ha de tornar, però la gent sap que sempre té un coixí per als imprevistos que li puguin sorgir”, destaca Rodríguez. L'últim dilluns de cada mes els cafès són gratis per al personal de Pinter, i quan és l'aniversari d'algú, a l'empresa hi sona música per felicitar l'homenatjat. “Estic orgullós de la meva plantilla, però m'agradaria que suggerissin més coses per seguir avançant”, matisa el gerent.

A més de la feina dins l'empresa, Pinter també fa accions al territori. La firma col·labora amb diverses ONG, patrocina la Nit de l'Esport a Barberà, participa en els Premis als Nous Empresaris i en el campionat Internacional i Nacional d'escacs. Enguany ha rebut de MC Mutual una distinció per les seves accions de prevenció de riscos laborals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora