El Solsonès projecta una planta de biogàs per eliminar fems i purins d'explotacions ramaderes

El Consell Comarcal del Solsonès vol dotar el territori d'una central de biogàs que permeti als ramaders desfer-se dels fems i dels purins. La iniciativa sorgeix just quan el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha anunciat la voluntat d'incloure aquesta comarca en les zones vulnerables per contaminació de nitrats. Això implicaria incrementar un 20% les terres per distribuir-hi l'excedent dels purins. Per evitar que això limiti el creixement de les explotacions ramaderes, el Consell aposta per instal·lar una central de biogàs. De moment ja ha fet contactes amb tres empreses especialitzades i amb dos propietaris d'Olius que estarien disposats a cedir terrenys per a la planta.

La inclusió del Solsonès en les zones vulnerables per contaminació de purins obligaria els ramaders a llogar terrenys d'altres explotacions i en limitaria el creixement. Aquest és el principal argument del Consell Comarcal per impulsar la instal·lació d'una central de biogàs que permeti desfer-se d'aquests residus sense ocupar terrenys, al mateix temps que es genera electricitat. No obstant això, el vicepresident del Consell, Albert Muntada, considera que aquesta és una «opció de futur» que cal impulsar es produeixi o no aquesta situació.

Per aquest motiu, el Consell Comarcal del Solsonès ha iniciat els primers contactes amb tres empreses especialitzades en la tecnologia d'una planta d'aquestes característiques. També s'ha parlat amb dos propietaris de terrenys del terme municipal d'Olius, situats prop de centrals elèctriques, que estarien disposats a cedir-los per aquesta instal·lació. El darrer pas consistirà en contactar amb Fecsa-Endesa per la connexió amb la xarxa elèctrica.

La construcció d'aquesta central de biogàs suposaria una inversió d'entre cinc i deu milions d'euros, segons Muntada. Per això, les empreses especialitzades reclamen unes garanties mínimes de funcionament de quinze anys, ja que si no, la inversió no és rentable. Aquestes garanties les han d'assumir els ramaders, que s'han de comprometre a subministrar-los els purins durant aquet període. Després del període de la sega, el Consell reunirà aquest sector per conèixer el seu grau de compromís.

Per al Consell Comarcal del Solsonès és important preparar-se per continuar mantenint i fent créixer el sector ramader de la comarca, que té un pes específic en l'economia de la comarca molt destacat amb «centenars de milers de caps de bestiar» Boví, vacum, cabrum i d'aviram.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.