La Cambra explora nous mercats
La cooperativa arrossera del Montsià produeix cap a 60.000 tones d'arròs, un 15% de les quals s'exporten
Innovar en el sector de l'arròs i obrir línies noves de mercat són els objectius de la Cambra Arrossera del Montsià, constituïda com a cooperativa fa 85 anys, tot i que actualment la seua gestió està totalment professionalitzada. “Encara conservem alguns magatzems que van construir els mateixos socis. L'objectiu inicial era millorar les condicions de vida del pagès; ara, a més, busquem el negoci”, explica el president de la Cambra, Miquel Fàbregas. Després de la fusió amb la cooperativa de Sant Jaume d'Enveja, agrupa bona part dels arrossaires del marge dret del delta de l'Ebre. Produeix entre 50.000 i 60.000 tones d'arròs closca, que es converteixen en unes 40.000 tones d'arròs blanc. No tot l'arròs que comercialitza la Cambra es cultiva al delta de l'Ebre, sinó que la capacitat de les seues instal·lacions li permeten comprar prop de 20.000 tones d'arròs a productors d'altres zones, principalment el País Valencià i Aragó.
Prop d'un 30% de l'arròs de la Cambra es ven amb la marca Montsià, i la resta es comercialitza amb marca blanca. I aproximadament un 15% de la producció s'exporta, principalment a Europa però també als Estats Units. “És important ser present al mercat exterior, però la varietat d'arròs que produïm al Delta no es consumeix gaire a fora de l'Estat”, diu Fàbregas. La majoria de varietats d'arròs que es conreen al delta de l'Ebre són de gra redó, amb una demanda important l'Estat, mentre que als mercats internacionals es reclama molt més l'arròs llarg. “L'arròs redó es cotitza a un preu més elevat”, manifesta el president de la Cambra Arrossera del Montsià. Tot i que hi ha productors de la Cambra que cultiven arròs llarg, són una minoria. La facturació de la cooperativa arrossera està a l'entorn dels 35 milions d'euros. “Nosaltres no fixem el preu de l'arròs, depèn dels mercats internacionals, de si hi ha reserves mundials d'arròs”, diu Fàbregas. Enguany es preveu que es mantindrà la mateixa liquidació al pagès que l'any passat.
sense crisi.
En aquesta campanya, la Cambra repetirà l'acord amb la multinacional Nespresso i utilitzarà com a fertilitzant un compost enriquit amb restes de cafè. L'any passat es va experimentar en parcel·les d'Amposta i la Ràpita aquest tipus de fertilitzant i el resultat van ser 50 tones d'arròs.
ARRÒS FUNCIONAL.
Facturació
35 M€
Treballadors
80
Any de fundació
1927
Uns 125 milions de kg d'arròs al Delta
L.MEl delta de l'Ebre produirà durant aquesta campanya prop de 125 milions de quilos d'arròs, un volum superior al de l'any passat però per sota de la mitjana dels últims anys (130 milions de quilos). La calor i la humitat del mes d'agost han fet accelerar l'inici de la collita, i les varietats més primerenques, com el bomba, ja s'han recol·lectat. “La campanya va molt més esglaonada que altres anys, encara falten uns dies de maduració a l'arròs de gra redó”, ha explicat el responsable del sector de l'arròs de la Unió de Pagesos (UP), Dani Forcadell. Les altes temperatures també han afavorit la propagació de fongs i els arrossaires han augmentat els tractaments contra la Pyricularia i el barrinador de l'arròs.
Pel que fa al preu de l'arròs és de 290 euros per tona, mentre que la varietat bomba es cotitza a 725 euros per tona. “L'arròs bomba es paga a millor preu però és un cultiu arriscat i la majoria de productors no destinen més d'un 10% de les seues terres a aquesta varietat”, diu Forcadell. Segons el president de la cooperativa Arrossaires del Delta de l'Ebre, Jordi Casanova, enguany es produiran cap a 7 milions de quilos d'arròs bomba. “La collita ha estat molt bona perquè les humitats no s'han registrat fins al final de l'estiu, quan l'arròs ja havia madurat”, manifesta Casanova. Pel que fa a les varietats més tardanes, la collita encara s'allargarà uns quinze dies més.
Tot i que el preu de l'arròs és semblant al de fa un any, els costos de producció han augmentat un 25%, segons els pagesos. El sector està preocupat, a més, per com afectarà la reforma de la PAC a aquest cultiu. “S'ha de tenir en compte que al delta de l'Ebre no es pot produir res més que arròs i si els costos deixen de fer viable l'explotació, els pagesos ho abandonaran”, explica el president de la Cambra Arrossera del Montsià, Miquel Fàbregas.
CARGOL POMA.
La Cambra explora nous mercats