Economia

Volen que els mercats setmanals siguin més competitius

Administracions i marxants inicien un procés per marcar unes pautes generals que fomentin la professionalització del sector

A la demarcació hi ha 52 mercats, on treballen cap a 800 venedors

Consens
Generalitat, ajuntaments, diputacions i marxants formaran una mesa de la qual haurà de sortir una normativa genèrica

Els venedors i la Generalitat han fet un front comú per reformar els mercats setmanals i ja preparen la creació d'una mesa de la qual surtin propostes concretes plasmades en un reglament vàlid per a tot el país. Si el projecte s'acaba portant a la pràctica, a la mesa hi seran representats els marxants, les entitats municipalistes, les diputacions i la Generalitat. L'objectiu és millorar-ne la professionalitat, la competitivitat i la imatge –deteriorada per culpa d'una part dels venedors, com diuen en l'Associació de Marxants de les Comarques Gironines–, i mirar de solucionar problemes com els nombrosos furts que s'hi registren.

Adjudicació per concurs

Aquests canvis, a curt i mitjan termini, coincideixen amb l'entrada en vigor de la normativa que obliga que els ajuntaments convoquin un concurs públic per adjudicar parades noves, i per l'allargament de les concessions, que han passat d'un màxim de 4 anys a 15 anys, cosa que facilita l'amortització de la inversió. “Al final hem de consensuar un reglament marc sobre seguretat, imatge, competitivitat i les condicions de la parada respectant sempre l'autonomia de cada municipi”, explica el director general de comerç, Josep Maria Recasens. Per la seva banda, alguns ajuntaments ja han aplicat o preparen canvis a fi de regular els mercats de manera més estricta. Un exemple d'això és Olot, on l'Ajuntament i els marxants han constituït una comissió conjunta de la qual surten iniciatives com ara ser més rigorosos a l'hora d'exigir la neteja de l'espai, el reciclatge de les deixalles i el compliment d'horaris. “També volem que a l'hora d'incorporar-hi venedors, siguin de productes de qualitat, preferentment del territori”, hi afegeix el regidor Estanis Vayreda.

Hi ha 52 mercats gironins

A la demarcació de Girona s'hi fan 52 mercats. La majoria tenen cap a cent parades, però n'hi ha uns quants de més envergadura. Els més grans són els de Roses i Empuriabrava, amb prop de 200 parades. Els mercats de Girona i de Figueres en tenen cap a 170, i el d'Olot, unes 140. Lloret, Blanes i Palamós també són dels importants des del punt de vista quantitatiu. Generalment, a tots els municipis grans hi ha llista d'espera de gent interessada a entrar-hi.

Es calcula que hi ha cap a 800 marxants que fan mercats a la demarcació de Girona, però no és una xifra que sigui del tot fiable perquè no n'hi ha cap registre oficial. La immensa majoria venen roba, complements de vestir, fruita i verdura, mentre que la resta de productes hi tenen una presència gairebé testimonial. Tampoc no hi ha dades oficials sobre els diners que mouen. De manera orientativa –expliquen en la Confederació d'Associacions de Marxants de Catalunya– es disposa d'un estudi encarregat per la Diputació de Barcelona en què s'assenyala que l'any 2007 els mercats catalans van facturar uns 650 milions d'euros. Actualment la quantitat seria sensiblement inferior perquè la crisi econòmica també ha frenat el consum en aquests recintes.

Les claus

Aviat també n'hi haurà a Santa Pau i a les Preses, els diumenges

RAMON ESTÉBAN

Tot i els maldecaps del sector, cada cop més municipis miren de muntar un mercat setmanal pensant sobretot a donar un servei comercial de què no disposen en el municipi o en un barri. És el cas de Santa Pau, que a partir del mes que ve en tindrà un cada diumenge al veïnat de can Blanc. “És un indret on viu molta gent i no tenen comerços i, a més, estarà a l'abast dels visitants”, explica l'alcalde, Pep Company. Hi haurà una desena de parades, principalment d'alimentació. També estan tramitant un mercat a les Preses, amb vista a l'any vinent. Es farà els diumenges a la zona de l'antiga estació i estarà dedicat principalment a l'alimentació, preferentment de productors locals i de qualitat. En aquests moments s'està tancant la llista d'admissió de peticions.

Banyoles

D'altra banda, l'Ajuntament de Banyoles i l'Associació de Marxants de les Comarques Gironines estan promocionant el mercat d'aquesta ciutat amb la campanya A Banyoles, el mercat al teu abast consistent a sortejar un cabàs de productes entre els clients. També fan una enquesta als usuaris sobre l'opinió que els mereixen la diversitat i el tipus de productes que hi troben.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona