Alacer Mas trasllada la seu a Gurb, en una parcel·la de 8.800 m²
Tancarà aquest any 2012 amb una facturació de 48 milions d'euros compra. L'estiu passat es va quedar l'empresa Savinox de Madrid
L'empresa no es planteja, ara per ara, l'exportació més enllà de l'Estat francès
Dilluns, 10 de desembre, a Alacer Mas obsequiaven els clients que visitaven la nova seu de l'empresa metal·lúrgica, al polígon industrial Ronda de Gurb (Osona), amb una ampolla de cava. D'aquesta manera obrien oficialment les portes de les noves instal·lacions, situades en una parcel·la de 8.800 m² i que han representat una inversió total d'uns 6 milions d'euros. “Hem decidit marxar de Vic perquè necessitàvem molt més espai i volíem unir els dos centres [el d'accessoris i el de producte pla i llarg] que ja teníem en aquesta ciutat”, explica Ramon Mas, administrador d'Alacer Mas.
Amb aquesta planta, l'empresa, dedicada a la transformació i venda de productes semielaborats i elaborats d'alumini i acer inoxidable, triplica l'espai de què disposava. A Vic tenia tres naus, una de les quals acollirà la Ferreteria Comella –empresa que fa més d'un any va comprar Alacer Mas–, i aquesta mateixa setmana han començat les obres per adequar l'edifici i habilitar l'aparcament. Ferreteria Comella, del grup Cofac, tindrà el seu pulmó en una altra nau d'Alacer Mas que ha quedat buida, i per a la tercera encara no hi ha un ús definit.
A la nova seu de Gurb, on treballaran 24 persones, també hi ha una part dedicada a acabats, a polir tub d'acer inoxidable, que de moment només funcionarà al 50% i que s'acabarà de posar en marxa durant el 2013, “depenent de com vagi la situació econòmica i de les capacitats de liquiditat que tinguem”, diu Mas. L'objectiu és instal·lar en aquesta part posterior de l'edifici màquines d'aplanar i tallar per convertir el metall de les bobines en xapa o bé en fleixos.
Centres i mercats
On també hi ha un bon consum d'acer inoxidable és a Madrid. Per això, i perquè van trobar un equip humà que els va convèncer, l'estiu passat Alacer Mas va comprar l'empresa madrilenya Savinox per un valor d'uns 400.000 euros. “De projectes previstos n'hi ha molts. En aquest moment tinc sobre la taula cinc o sis empreses que podria quedar-me, de gent que m'ho ha ofert, però per altra banda també hi ha la possibilitat d'agafar algun magatzem a França, on ja tenim presència fa bastants anys i una oficina a Perpinyà”, explica l'administrador d'Alacer Mas, amb 92 treballadors.
Tot i que aquesta empresa no té previst exportar de manera directa fora de l'Estat espanyol –sí que ho fan molts dels seus clients–, l'Estat francès és una excepció. “Venem al lloc on ens és natural vendre, que és la Catalunya del Nord i gairebé tota la Provença. Els clients d'aquesta zona prefereixen comprar-nos a nosaltres que no pas anar a Lió”, explica Mas. De possibilitats de vendre a l'Amèrica del Sud o al nord d'Àfrica també n'ha tingut, moltíssimes, però Mas no preveu aquesta possibilitat: “Considero que és molt risc i poc benefici.”
El que sí que fa Alacer Mas, en canvi, és importar matèria primera. “Estem comprant grans bobines, coils, d'alumini i d'acer inoxidable per transformar-les i vendre-ho als consumidors finals –empreses de tots els sectors però en un 50%, alimentàries– o bé als tallers de fabricació de maquinària o de reparacions dels clients finals.”
Alacer Mas compra unes 900 tones mensuals de bobines d'acer inoxidable i, d'alumini, cap a 140 tones, segons el mes, a part d'altres productes. Els seus principals proveïdors són Finlàndia, Suècia, Bèlgica, Anglaterra, Alemanya, Itàlia, Turquia (en substitució d'Egipte), la Xina i els EUA, a més de Taiwan i Itàlia pel que fa a la canonada, i l'Índia, proveïdora en un 95% de barra rodona. “Intentem comprar, perquè així ens ho demanen els clients, un 50% a Europa i un 50% als [països] exòtics”, diu Mas.
PRIMERES MATÈRIES
Mas confia que el níquel, en els pròxims anys, es mantindrà entre els 15.000 i els 22.000 dòlars per tona. Els mercats s'estan estabilitzant perquè la Xina i l'Índia, que havien fet que es disparés el consum, comencen a generar ferralla –és el 60% de l'acer inoxidable– i a més utilitzen níquel ferro.
21.000 tones a l'any
Alacer Mas, que té unes 5.000 referències, aquest any ranejarà les 21.000 tones produïdes. El sector de la construcció –sobretot obra pública– els representava un 15% de la seva producció, però des del 2009 la xifra s'ha quedat en un 2%. En els altres sectors –des de l'alimentari fins al petroquímic, passant pel de l'automoció–, en canvi, s'ha mantingut. L'empresa, que s'autofinança al 100%, només recorre al finançament extern per sufragar operacions d'importació.
Alacer Mas trasllada la seu a Gurb, en una parcel·la de 8.800 m²