Economia

Girona serà la seu d'una fira pionera dedicada al càmping

L'esdeveniment s'anomenarà Girocamping i es farà al març a Fira de Girona

Durarà quatre dies: dos es dedicaran als professionals i dos seran per al públic en general

Volen fer de Girocamping una fira de referència al sud d'Europa

La ciutat de Girona serà l'escenari el mes de març de la primera edició de la fira dels càmpings i parcs de vacances Girocamping. La mostra, que s'ubicarà del 7 al 10 de març a Fira de Girona, serà pionera a l'Estat, ja que segons el president de l'Associació de Càmpings de Girona, Josep M. Pla, actualment no se'n fa cap altra.

La intenció dels organitzadors és convertir en pocs anys Girocamping “en la fira de referència del sector del càmping i dels parcs de vacances del sud d'Europa [...] aprofitant la preponderància de la demarcació en el sector del càmping, en l'àmbit estatal, i el fet que sigui porta d'entrada i sortida de la península Ibèrica”.

Tot i això, van destacar que hi ha molt camí per recórrer pel que fa a l'ús dels càmpings com a allotjament de vacances entre els ciutadans de l'Estat: “Només un 3% de la població va de vacances als càmpings, un percentatge molt baix si es compara amb altres països europeus, com per exemple Holanda, on el percentatge és del 22%.”

L'exemple europeu

Fora de l'Estat hi ha fires semblants a la que ha de ser Girocamping. Pla va destacar, per exemple, la de Montpeller, l'última edició de la qual es va celebrar el novembre passat i ocupa uns 70.000 metres quadrats. “És una de les tres més importants de l'Estat francès.”

En la fira, que ocuparà uns 5.200 metres quadrats del recinte firal (la planta baixa), i uns 4.000 metres quadrats a l'exterior, s'hi mostraran una sèrie de novetats: vehicles elèctrics dissenyats especialment per a l'ús a les instal·lacions del càmping, calderes de biomassa, tècniques de neteja integral, bungalous amb balneari, sauna, dutxes tropicals, gandules ergonòmiques i zona de reflexoteràpia, així com les últimes novetats en vehicles com ara habitatges mòbils, caravanes i furgonetes.

A Girocamping també seran presents altres estats europeus. De moment, hi ha confirmada la presència dels dos principals clubs automobilístics europeus: l'ADAC, el club automobilístic alemany, amb prop de 16 milions de famílies associades, i l'ANWB, el seu equivalent holandès, que té al voltant de vuit milions de famílies associades.

Ara per ara, hi ha confirmats una quarantena d'expositors, entre empreses, entitats i associacions, tot i que la llista encara s'ampliarà, asseguren els promotors de l'esdeveniment.

Aprofitant la fira, se celebraran altres esdeveniments relacionats amb el món del càmping.

Els mateixos dies tindrà lloc el 38è congrés de la Federación Española de Empresarios del Camping. D'altra banda, també hi haurà jornades tècniques dirigides als professionals del sector, i la presentació del primer estudi sobre l'impacte econòmic que tenen els càmpings de Girona en l'economia local i nacional.

Amb motiu de la fira, s'entregaran les plaques d'associats per identificar els càmpings que pertanyen a l'Associació de Càmpings de Girona. Actualment representen el 70% dels càmpings existents a la demarcació. Per nombre de places, els càmpings que formen part de l'entitat representen el 80% del total de places de càmping existents a la demarcació.

L'esdeveniment ha de durar quatre dies. El propòsit és dedicar els dos primers als professionals. Els dos últims dies, que coincideixen amb el cap de setmana, la fira estarà oberta al públic en general.

Autocaravanes

La regidora de Turisme i Comerç de Girona va dir que l'Ajuntament de la ciutat està buscant una ubicació per fer un aparcament d'autocaravanes.

La demarcació té un dèficit en aquest tipus d'equipaments a prop de l'autopista, molt reclamats pels usuaris d'aquest tipus de vehicles.

Fa uns mesos el barri de Fontajau va ser la seu d'una trobada d'autocaravanes. A l'aparcament del pavelló es van reunir uns 140 vehicles. Recentment, l'Ajuntament de Quart també va habilitar unes quantes places en les quals les autocaravanes poden fer nit i que s'afegeixen a altres aparcaments ja existents, com ara el de Platja d'Aro.

25
per cent
de les places de càmping de la federació espanyola són a la demarcació de Girona.

LES XIFRES

140.000
places
de càmping hi ha a la demarcació de Girona, repartides en uns 140 establiments.
07.03.13
Comença
Girocamping. Durarà 4 dies. Els dos primers seran per a professionals i els altres, per al públic en general.
3
per cent
de la població de l'Estat usa els càmpings per a les seves vacances. A Holanda és el 22%.

Més pes en l'Agència Catalana de Turisme

Jordi Nadal

La directora general de Turisme, Marian Muro, va anunciar durant la presentació de la fira Girocamping que el sector del càmping tindrà una representació pròpia en el consell de l'Agència Catalana de Turisme.

Muro va dir que possiblement amb vista a l'any vinent es podrà augmentar la representació de tots els sectors turístics dins el consell, i que una de les principals mesures serà donar veu “particular i individual als professionals del càmping en coherència amb el seu pes dins el sector turístic”. Fins avui han estat inclosos en el sector de l'hostaleria.

Demarcació líder

L'alcalde de Platja d'Aro, diputat a la Diputació i vicepresident del Patronat de Turisme, Joan Giraut, va destacar que Girona és una “potència” dins el sector del càmping en relació amb altres destinacions de l'Estat. Pla va reforçar les paraules de Giraut amb dades: “L'associació de Girona representa el 25% de les places de càmping de tot l'Estat espanyol, unes 140.000 places en el conjunt [de la demarcació]. En total, a la demarcació de Girona hi ha uns 140 càmpings. En el conjunt de Catalunya, n'hi ha 340, amb unes 325.000 places. A més, segons les dades de l'associació, Girona és l'única demarcació de l'Estat en què el sector campista té més places que el sector hoteler. En concret, seria el 60,6%.” El vicepresident del Patronat de Turisme va destacar que l'oferta de places de càmping a les comarques gironines està “consolidada i és d'alta categoria”. En aquest aspecte va remarcar que “ofereix infraestructures, equipaments i serveis d'alta qualitat: “Al lideratge en aquest subsector s'afegeix el considerable pes que aquesta activitat té en l'economia gironina i en la indústria turística del país”, i que es posarà en relleu en l'estudi sobre l'impacte econòmic que es presentarà durant la fira.

L'associació estudia fer un càmping escola

El president de l'Associació de Càmpings de Girona va anunciar durant la presentació de Girocamping que l'entitat que presideix està estudiant la possibilitat de crear en el futur un càmping escola per formar els futurs professionals del sector del càmping.

Pla va dir que els estudis específics que es fan a la Facultat de Turisme sobre les peculiaritats dels càmpings “no són amb la profunditat” que els agradaria. Des del seu punt de vista, faria falta aquest nou equipament a fi de dotar els estudiants d'una formació continuada i específica sobre aquest tipus d'establiments.

En tot cas, tot i ser una idea que encara no s'ha concretat, la voluntat seria que fossin estudis compresos dins dels estudis de turisme i el càmping escola estaria obert al públic com qualsevol altre càmping.

Per la seva banda, la regidora de Turisme i Comerç de Girona, Coralí Cunyat, va destacar la voluntat del consistori d'atraure esdeveniments com el de Girocamping. Cunyat va assenyalar que el consistori espera complir un objectiu amb la fira: “Potenciar la Fira i el palau de congressos com a nuclis d'atracció turística i dinamitzadors de la ciutat.” En aquest sentit, va destacar els congressos que s'han atret darrerament (congrés de blocaires, trobada d'agents de viatges...), i va destacar que el turisme de congrés “gasta el triple que el turisme convencional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.