El secret de fer bon vi i voler compartir-lo
El petit i jove celler Bouquet d'Alella és un híbrid entre producció i enoturisme
Estem molt orgullosos de la bona rebuda que han tingut els nostres vins
“Viu la tradició, experimenta la innovació.” Aquest és el lema amb què va arrencar fa tres anys el celler Bouquet d'Alella, el més petit de la DO Alella a càrrec dels germans Teresa i Toni Cerdà. Hereus d'una masia del segle XV situada molt a prop del nucli urbà d'aquest municipi del sud del Maresme, el seu pare va plantar-hi vinya i en va vendre als cellers veïns durant anys. Quan la propietat va passar a mans dels fills, els germans Cerdà aviat van veure que calia fer un pas més enllà perquè la venda de raïm no era rendible. “O havíem d'arrencar la vinya o havíem de tirar endavant un nou projecte”, recorda Teresa. La decisió, segons els resultats obtinguts fins ara, va ser l'encertada. Una primera producció de 4.000 ampolles s'ha doblat en les actuals 8.000 i amb la mirada fixada a augmentar-la els propers anys, sempre que en puguin garantir “tant la qualitat com la venda”. “Des del primer moment, vam tenir clar que volíem combinar la producció de vi amb la promoció turística del nostre producte”, precisa Toni, que subratlla la peculiaritat d'un celler que va més enllà de la verema i ofereix a qui ho vulgui tres experiències vinculades al món del vi: una passejada entre vinyes, un sopar enmig dels camps, aprofitant la lluna plena, i la combinació de tres vins de la casa amb els tres racons de la masia on han nascut. “Tota la nostra producció és molt artesana, però estem orgullosos de la bona rebuda dels nostres vins”, assenyala Teresa. En aquest sentit, ho avala la qualificació obtinguda durant dos anys consecutius pel seu Bouquet d'A Blanc+, un blanc de criança, el millor puntuat de la DO Alella segons la reconeguda Guia de vins de Catalunya.
I quin és el secret? En bona part la tossuderia de recuperar les varietats autòctones de la zona, que una varietat determinada “no es pugui trobar enlloc més”. La pansa i la garnatxa blanca són, doncs, la marca de la casa, que també busca la diferenciació en la producció ecològica. “Hem volgut fer una barreja de les dues varietats que fins ara no es feia, i utilitzem l'anomenat most flor, que és el resultat de la primera premsada del raïm”, precisa Toni. Aquest tercer any, Bouquet d'Alella ha anat a la recerca d'un vi negre que equilibrés la producció dels blancs propis i l'ha trobat amb la importació en la varietat més propera al territori mediterrani com és el raïm sirà. Els germans Cerdà defensen que en el sempre competitiu món del vi “hi ha lloc per a cellers de totes les mides”. “Les grans cases, de nom reconegut, ja tenen un espai ben definit, i els petits, com ara nosaltres, oferim un producte diferent i la possibilitat de compartir l'experiència de fer vi més enllà de tastar-lo en una copa”, reflexiona Toni.
La major part de la producció de Bouquet d'Alella la distribueix directament el celler, sobretot a botigues i restaurants del Maresme, el Vallès Oriental i “una mica de Barcelona i de Girona”. “Un dels grans avantatges és que tenim la vinya a tocar de la zona urbana i ens és fàcilment accessible col·locar els nostres vins”, sosté. El futur que busca la firma, però, ja no és tan petit. “Un cop ens posicionem en el territori d'influència volem fer el salt internacional i engrescar-nos amb l'exportació”, comenta Teresa. Per assolir-ho, però, caldrà multiplicar la producció actual i el celler està preparat per fer-ho. “Tenim unes instal·lacions preparades per arribar a les 60.000 o 70.000 ampolles”, afirma. Els dos germans, a més, defensen sense fissures que, malgrat la crisi, hi ha d'haver un límit “intocable” pel que fa al preu dels vins.
Bouquet d'Alella