Economia

tantxtant

Putin, el gas i la Unió Europea

El president de Rússia, Vladímir V. Putin, en les seves primeres converses a Brussel·les, des del seu retorn al Kremlin aquest any, va pressionar la Unió Europea per tal d'obtenir exempcions per a Gazprom de les regles dirigides a promoure la competència al mercat de l'energia, però no va aconseguir favors per a la companyia més gran de Rússia.

Les disputes sobre l'energia de la qual Rússia és el principal proveïdor extern d'Europa han dominat durant anys les discussions entre Moscou i el bloc de 27 nacions, i les converses la setmana passada no van fer un progrés significatiu, segons un funcionari europeu pròxim a les discussions. Putin, que va començar el seu tercer termini com a president al maig, després d'un intermedi de quatre anys en què va servir com a primer ministre, va abandonar la retòrica pugilística que havia caracteritzat les seves aparicions prèvies a Brussel·les. Al final de la conferència de premsa conjunta va posar el seu braç sobre l'espatlla del comissari president de la Comissió Europea, José M. Durao Barroso. Els dos homes havien discutit abans sobre les regulacions d'energia de la UE, que Putin va descriure com a “discriminatòries”, però Barroso les va defensar perquè són aplicades a tots els països, no només a Rússia.

La UE ha demanat que Gazprom obri els seus gasoductes d'exportació que van a través dels països membres a altres productors de gas. Això inclouria un nou gasoducte conegut com a Corrent Sud que Rússia planeja construir, tot i que molts dubten que Gazprom tingui prou diners per finançar aquest gran projecte.

Putin es va queixar que les regulacions europees violen un anterior acord marc: “Creen confusió i minen la confiança en el nostre mutu treball.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.