Més pujades per a un any incert
encariments
Tots els rebuts dels serveis anuncien o programen pujades per al 2013
Les pensions congelades i un SMI pràcticament sense augment empitjoren la situació
Fidels a la cita, sense treva ni tan sols després del que ha estat l'any més cru de la crisi i preludi d'un que no s'anuncia millor, les alertes sobre les pujades del tomb de l'any s'han anat succeint en els últims dies i esgranant nous motius de preocupació per a les butxaques dels ciutadans. Ni serveis bàsics ni transports, ni taxes i tarifes perdonen i, amb una justificació o una altra, acaben aplicant encariments, en molts casos per sobre de la inflació, que segons l'última dada, la del novembre, a Catalunya ha estat del 3,6%.
El de la llum serà un dels rebuts habituals que experimentaran pujades, concretament un 3% a partir de l'1 de gener, tot i que al llarg de l'últim any aquest servei s'ha encarit ni més ni menys que un 11% i en el qual, amb els recàrrecs introduïts per als usuaris de més consum, alguns poden veure incrementada la seva factura amb una propina de fins a un 10%. La pujada es deu a la decisió del govern espanyol de congelar la part regulada del rebut en la pròxima revisió trimestral de l'anomenada tarifa de l'últim recurs (TUR), vincula directament el preu de la llum al que sorgeixi de la subhasta que marca la part no regulada de la tarifa. En aquest àmbit cal remarcar una altra novetat, i és que tant les llars com les petites i mitjanes empreses podran demanar de nou d'abonar la factura cada dos mesos, amb una lectura real bimestral. El requisit mínim de potència contractada per acollir-se a aquest sistema puja de 10 a 15 kW en la tarifa de l'últim recurs (TUR), i serà “similar” per als usuaris del mercat lliure.
El gas donarà un període de gràcia però no estalviarà encariments. Madrid ha decidit congelar la tarifa regulada d'aquest servei en la seva revisió de gener, després que aquest any passat hagi experimentat diverses pujades, al gener, a l'abril i al juliol (un 0,5%, un 4,1% i un 2,3%, respectivament).
Impostos i privatització
Això representarà un respir momentani als consumidors, tot i que en aquest sector a partir de l'any vinent tindrà una nova fiscalitat, decidida pel Congrés en la llei de mesures fiscals per a la sostenibilitat del sistema energètic. Entre els nous impostos hi ha un 7% sobre la generació i altres taxes que gravaran els residus nuclears i l'ús del gas per produir electricitat. Tot, en espera de l'ordre que, segons algunes fonts, prepara el Ministeri d'Indústria per remunerar millor els dipòsits subterranis de gas natural i que probablement encarirà de nou aquest servei.
Encara en el capítol dels rebuts domèstics, destaca la substancial pujada de l'aigua a Barcelona i la seva àrea metropolitana. La privatització d'Aigües Ter Llobregat desembocarà en un encariment del 18,2%, que deixarà la pujada de l'últim any d'aquest subministrament bàsic en un 25%.
Quant al telèfon, els abonats de Telefónica tindran un temps de coll abans de pagar més, però és més que probable que l'operadora augmenti el preu de la quota d'abonament. Almenys així ho ha autoritzat la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT), que li permet que en aquest concepte, que ara es paga a 13,974 euros mensuals, s'hi apliqui una pujada de l'IPC com a màxim fins al 2016.
Poques alegries, doncs, per a uns ciutadans que es podran aferrar al consol que l'Euríbor s'ha moderat en els últims mesos, perquè el govern espanyol, a més de congelar les pensions i no aplicar l'actualització esperada de l'IPC, tan sols ha apujat el salari mínim interprofessional un 0,6%, és a dir, 3,9 euros, fins a 645,3 euros mensuals.
Tampoc serà un consol si toca un dècim de loteria. La Moncloa ha establert un tipus del 20% dins de l'IRPF per a premis superiors als 2.500 euros, tant si es perceben de les loteries de l'Estat com de qualsevol comunitat autònoma, com si són de sortejos europeus, o les rifes de l'ONCE i de la Creu Roja.
Els peatges van a l'alça, el combustible es modera
Els peatges de les autopistes seran un dels vectors que faran la mobilitat una mica més cara l'any vinent. En aquest sentit, les concessions de la Generalitat s'encariran un 3,5%, d'acord amb l'IPC català de l'octubre. La pujada serà una mica inferior en el cas dels Túnels de Vallvidrera, el peatge dels quals costarà al voltant d'un 3,2%, mentre que el del Túnel del Cadí complirà el previst per passar a mans privades i s'abaratirà un 7,2%. Entre els peatges afectats per la pujada del 3,5% hi haurà el de Mollet, que pujarà a 1,61 euros, i el de Vilassar de Mar, fins a 1,37. Pel que fa al cost de les concessionàries de l'Estat, la pujada serà, de mitjana, de dos punts i mig, i inclouen l'AP-7, en el tram Barcelona-Girona sud, que a partir d'ara es pagarà a 7,20 euros, i Barcelona Tarragona (9,05 euros). Entre Barcelona i Lleida, l'AP-2 costarà a partir d'ara 16,30 euros.
Paral·lelament, la gasolina i el gasoil s'estan pagant fins a 1,4 euros per litre en funció de la zona. A Barcelona, on regeix el cèntim sanitari, es paga a 1,34 el litre de gasolina i 1,28
el gasoil, que són encara més cars en zones com les Balears. Els carburants tanquen l'any amb pujades moderades, d'un 1,2% i d'un 0,4% per a gasolina i gasoil, respectivament, de mitjana, tot i que acumulen pujades d'entre un 60% i un 70% en tres anys.