Batlliu de Sort reintrodueix la vinya al Pallars
Fa cinc anys que quatre emprenedors de Sort recuperen la vinya tradicional del Sobirà i elaboren el Biu negre i el Biu blanc, uns vins joves d'alta muntanya
Les vinyes es van començar a plantar el 2008 a 900 metres sobre el nivell del mar
El celler Batlliu de Sort és un jove projecte vitivinícola que s'està obrint camí en un territori fins ara poc explotat en aquest àmbit: el Pallars Sobirà. Això no vol dir que la vinya sigui aliena a la comarca i al Pirineu. En el passat hi era un cultiu habitual, com ho demostren alguns topònims populars com ara el barranc de la Vinyassola de Vilaller i la zona de la Vinya Nova a prop Baro. Però va desaparèixer completament amb la fil·loxera i tan sols algun pagès de manera particular i per a consum domèstic n'havia mantingut alguna petita producció. L'any 2006, quatre joves amics de Sort es van proposar recuperar aquest cultiu al Sobirà, i dos anys després donaven llum verd al projecte i constituïen la societat, compraven el terreny i plantaven els primers 18.000 ceps.
Van optar pel pinot noir i el riesling, dues varietats que s'adapten molt bé als climes freds, tot i que el terreny escollit, a 900 metres sobre el nivell del mar en una vall a prop de Sort, gaudeix d'un microclima suau que atenua els efectes de l'hivern pirinenc sobre la vinya.
El resultat són dos vins integrats dins la DO Costers del Segre, el Biu blanc i el Biu negre. Elaborats sota la tutela dels enòlegs Patrick Murillo i Paco Aguilar, són vins freds, de sabor suau, amable, però amb cos i amb volum. El caràcter pirinenc es nota al nas: recorda fruites de bosc, magranes i groselles.
L'enlairament del projecte ha estat gradual. El 2010 van embotellar la primera producció, amb poques ampolles. El 2011 van fer-ne 11.000, xifra que el 2012 va baixar a 9.000 per la sequera, ja que el dèficit d'aigua va fer disminuir la producció. Tot i això, han anat avançant any rere any en la plantació. Per al 2013 hi ha la previsió de plantar 2.000 ceps nous. “La vinya s'està adaptant molt bé a la zona, i els resultats són millors fins i tot dels que esperàvem”, explica Guillem Puras, un dels quatre socis del celler. “Quan vam voler donar forma al projecte, vam estudiar a fons la possibilitat de fer vinya al Pallars Sobirà. Sabíem que n'hi havia hagut i que la zona del Batlliu de Sort era bona, però era una incògnita saber fins a quin punt seria apte per vinificar.” El resultat, però, ha sorprès els mateixos enòlegs, tant pel resultat de la vinya com del vi.
La distribució del vi de Batlliu de Sort es fa a tot Catalunya, a Madrid, al País Basc i a Galícia. El resultat comercial encara no ha permès recuperar les inversions inicials, però ells no tenen presa. “Ja sabíem que els tres primers anys no podíem esperar cap resultat. És una aposta molt forta i estem molt contents de l'evolució i la consolidació que està tenint el projecte”, explica Puras.
Aquesta iniciativa ha estat ben rebuda al Pallars Sobirà, on feia anys que l'agricultura pràcticament estava desapareixent, i també fora del Pallars, on alguns grans cellers observen amb atenció les possibilitats del Pirineu com a futura zona de producció vitivinícola. Aquesta setmana el celler va convocar sommeliers de diversos restaurants a un tast en altura, al pic de l'Orri, a 2.400 metres d'altitud. L'objectiu: donar-se a conèixer i mostrar la comunió del vi amb el paisatge i amb el país. “La clau del projecte és que som quatre amics que ens coneixem des de pàrvuls i que tenim passió pel vi i que també hem volgut fer una aposta pel país. Quan algú es trobi una botella de vi fet al Pallars en un restaurant de Barcelona o de Girona o d'on sigui, això voldrà dir que li hem portat un tros del Pallars fins allà.” I conclou Puras: “El nostre objectiu no és fer-nos rics, sinó fer el que ens agrada i alhora fer alguna cosa per aquesta terra i per aquest país.”
Facturació
35.000 €
Treballadors
4
Any de fundació
2008
Del Pirineu al Montsant
Els quatre socis del Celler Batlliu de Sort són nous com a productors en el sector del vi. Però no hi han entrat a cegues. S'han associat amb el Celler Comunica, de la DO Montsant, impulsat pels enòlegs Patrick Murillo i Josep Aguilar. “Ells són la clau de l'èxit del vi”, explica Guillem Puras.
El Celler Comunica és també una iniciativa jove amb la qual els pallaresos han trobat una gran sintonia i unes sinergies interessants de cara al futur, tant en termes de producció com també de comercialització i difusió.
Batlliu de Sort reintrodueix la vinya al Pallars