Es posa medalles
De Guindos es vanta que la Generalitat s'ha estalviat 1.000 milions en costos de finançament gràcies al fons de liquiditat autonòmic
El ministre destaca que el repartiment del dèficit amb els territoris ha estat “equitatiu i just”
En una visita llampec a Catalunya, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va reivindicar per a ell un terme que va definir el govern de Rodríguez Zapatero, el tarannà, per defensar la seva actitud oberta al diàleg i a la negociació amb la Generalitat per resoldre els problemes de finançament. I, com a mostra d'aquesta suposada bona voluntat, va presumir que gràcies al fons de liquiditat autonòmic (FLA) el govern català s'ha estalviat 1.000 milions en costos financers, que d'una altra manera haurien implicat més retallades en els pressupostos catalans.
Aquest càlcul va rebre ben aviat la resposta del president de la Generalitat. Artur Mas va posar en dubte que l'estalvi del FLA sigui tan important. “Em costa de creure” que arribi a 1.000 milions i “molt em temo” que serà molt inferior, va lamentar.
De Guindos va exhibir a les Jornades d'economia de S'Agaró un caràcter conciliador que no comparteix amb altres membres del seu executiu i va destacar el seu convenciment que, en la lluita contra el dèficit públic, quan es fan les coses junts, “tots hi sortim guanyant”. En aquest sentit, va destacar que el FLA ha permès un estalvi de 2.000 milions en interessos a les comunitats, dels quals la meitat corresponen a Catalunya.
Després de remarcar que el repartiment de l'esforç de reducció del dèficit entre l'Estat espanyol i les comunitats ha estat “equitatiu i just”, el ministre no va tancar la porta a la possibilitat que si Brussel·les flexibilitza l'objectiu per al 2013 –se sabrà el dia 22 d'aquest mes–, això es pugui traduir en un relaxament de l'esforç per als territoris. D'aquesta manera, De Guindos responia al president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, que li va etzibar: “És el moment de la generositat i de la responsabilitat compartida, en un diàleg sense apriorismes ni prejudicis.”
El ministre d'Economia, que fa 12 anys que acudeix puntualment a la cita de S'Agaró, va voler donar un toc d'optimisme assegurant que contempla el futur de l'economia “força millor que fa un any”. Tot i que va evitar parlar de brots verds, sí que va decretar que veu “llum al final del túnel”. Es basa en dues raons: que ja ningú qüestiona la irreversibilitat de l'euro i que l'Estat espanyol ha reduït els seus desequilibris de manera considerable.
Pel que fa a un altre dels punts febles, va indicar que “no hi ha recuperació possible sense la percepció de solvència del sector bancari”.
LES FRASES DE DE GUINDOS
La corrupció “no afecta gaire”
Els escàndols de corrupció política també van planar sobre les jornades de S'Agaró. Tot just arribar a l'hotel on se celebraven, el ministre va haver de respondre als efectes dels nous casos que afecten el PP: “Hi va haver un cert nerviosisme als mercats durant un dia, però després s'ha reduït la tensió.” Malgrat destacar que “no afecten gaire” l'economia, De Guindos va reclamar un procés de “regeneració ètica” en què sigui “imprescindible la transparència i el control” per evitar que apareguin “cigrons negres o pomes podrides”.
També s'hi va referir en termes similars el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, que en un acte a Maó va assegurar que la corrupció “no beneficia la recuperació econòmica”, però tampoc la perjudica “de manera decisiva”. Al seu parer, la situació de l'economia espanyola és “de pronòstic reservat”, i encara que és molt millor que fa uns mesos “el malalt ha de continuar prenent les medicines i no pot sortir de gresca perquè encara falta temps per a la plena recuperació”. Com a dada positiva, va destacar que el dèficit per compte corrent del 2012 va ser “pròxim a zero”.