Economia

opinió

Empresa, cohesió social i represa

Sense empresa no hi haurà recuperació econòmica i sense cohesió social no hi haurà empresa. Aquesta idea plena de força i veritat va ressonar amb insistència el proppassat 14 de febrer a la seu de Foment, on vam dur a terme la primera Convocatòria Catalana per l'Empresa, acte de reafirmació empresarial i de reflexió conegut sobretot pel seu lema: Anem per feina. Els molts empresaris aplegats en el si de Foment del Treball i Fepime Catalunya sabem que la realitat és difícil, sovint dura i amarga: moltes empreses i llocs de treball destruïts; moltes famílies amb greus problemes per cobrir les necessitats més bàsiques; molts empresaris a l'espera d'un finançament que abans arribava i ara es fa esperar.

A més, avui, quan la nostra situació econòmica és tan delicada, els casos de corrupció fan especialment mal. Ens cal a tots, també des del món de l'empresa, pensar que més enllà dels mecanismes de control necessaris, l'honradesa i el prestigi social d'una organització van molt lligats a les actituds personals, molt especialment a les dels seus directius. He insistit a deixar clar que per al món empresarial que representa Foment, l'economia de mercat sense ètica és del tot impossible. Sense ètica és impossible l'economia, i encara més impossible la sortida d'aquesta crisi. Vaig fer un especial esment en aquest fet al llarg de la meva intervenció en l'acte Anem per feina perquè considero que és cabdal per regenerar molts dels mecanismes dels sectors públics i privats del país que avui semblen que sotsobren.

A més, els empresaris reunits en la convocatòria de Foment i Fepime vam entendre l'Anem per feina com un acte que més enllà de ser vindicatiu oferís una possibilitat d'acord, de pacte social al més transversal possible a favor del creixement de Catalunya. Foment i Fepime fan aquesta oferta –que alhora és una petició– tot aportant un document amb 100 propostes, que ja van ser presentades a les principals candidatures que van concórrer a les passades eleccions al Parlament. Són un conjunt detallat i elaborat de propostes que les organitzacions empresarials entenem que són vàlides per tal d'impulsar l'activitat empresarial i emprendre la recuperació econòmica. Són unes propostes que anhelen acords amplis en els àmbits fins i tot de la Unió Europea, a més de l'Estat i de Catalunya, per sortir de la crisi i impulsar un creixement estable i sostingut no inferior al 2% o 2,5%, que ha de permetre crear els llocs de treball que necessitem.

Es tracta, doncs, que a Foment ens ocupa i ens preocupa assolir grans acords de país que, en matèria econòmica, es concreti amb celeritat en mesures urgents que mobilitzin les capacitats productives que tenim i que ara no podem desplegar. Són moltes les nostres propostes –més d'un centenar de mesures concretes, com he dit– que en definitiva miren de donar aire, eines i finançament a les nostres empreses per tenir viabilitat i poder contribuir en la nostra responsabilitat: generar riquesa, crear llocs de treball i ser un element indispensable en la garantia de la cohesió social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Les actes de la Fed suggereixen que al setembre podria rebaixar els tipus d’interès

Economia

CCOO manté la vaga al Port Olímpic coincidint amb la Copa

Barcelona
Comerç

La Xina investigarà els subsidis a les importacions de lactis europeus

Barcelona
ECONOMIA

La Paeria convocarà una cimera per impulsar la capitalitat hortofructícola de Lleida

Lleida
Economia

Bones perspectives de collita de la figa d’Alguaire gràcies a les altes temperatures

Alguaire
Economia

L’Ajuntament tanca sis parades dels antics ocellaires de la Rambla

Barcelona
unió europea

Brussel·les revisa a la baixa els aranzels als cotxes elèctrics xinesos

barcelona
Economia

Tercer any de mala collita de fruita seca al Camp de Tarragona

Tarragona
economia

L’alça del dèficit comercial alerta les empreses exportadores

barcelona