Economia

La ‘macro', protagonista

En l'última setmana la macroeconomia ha tornat a prendre el protagonisme ja que sembla que la situació a Itàlia es deixa de banda. Nosaltres opinem que no cal alarmar-se amb la macro i sí que ens preocupa més Itàlia. A la Xina, les últimes dades de PMI (de febrer del 2013) han estat fluixes però esperem una recuperació d'aquests indicadors en els pròxims mesos, amb la normalització de l'activitat econòmica i que la millora es reflecteixi en un creixement del PIB del 2013 del 8% (estimació del Banc Sabadell) en relació amb el 7,5% objectiu del govern i del 7,8% registrat l'any 2012.

Pel que fa al sector immobiliari, s'han aprovat un seguit de mesures que tot i que tindran un impacte negatiu a curt termini, responen als esforços de modular el creixement econòmic per evitar la formació de bombolles i a mitjan termini contribueixen a la sostenibilitat de la represa de l'activitat. Esperem que el nerviosisme del mercat remeti i es torni a centrar en les dades de creixement. Això es reflectirà en les estimacions de benefici per acció.

En l'últim mes, en l'índex Hang Seng s'hi continuen veient revisions a l'alça i el creixement esperat és del 7,8% per al 2013 i el 10% per al 2014 en relació amb la mitjana històrica de 8 anys del 3,1%. Aquestes estimacions destaquen, a més, per la seva sostenibilitat amb l'augment de vendes previst per al 2013 del 8,4% (mínim/màxim el 2006-2012 del -13,4%/21,8% i mitjana dels deu últims anys del +8,4%). L'Eurogrup/Ecofin del 4-5 març, es va saldar amb poques decisions importants respecte a la situació econòmica o la recapitalització de la banca del Mede.

Quant a Xipre, també es va decidir posposar la decisió sobre el rescat fins a final de març a l'espera de l'auditoria de la banca (a primers de juny hi ha importants venciments de deute). Es van valorar positivament els programes d'ajustament a Irlanda i Portugal i es va discutir sobre la possibilitat d'allargar els terminis de devolució de préstecs al FEEF, que queda a disposició de la troica.

L'Eurogrup també va constatar que Espanya complia les condicions exigides després del rescat financer, però va reclamar continuar les reformes. Queda la cimera europea del 14 i 15 de març, en què sobretot esperem un suport a la flexibilització dels objectius de dèficit públic.

Quant a Itàlia, Bersani continua lluny de poder formar govern i, a més, per obtenir suports hauria ofert fer marxa enrere pel que fa a algunes reformes… La possibilitat de noves eleccions està cada vegada més prop i en aquest context, tornaria la incertesa màxima i els mercats sí que reaccionarien negativament. Creiem que cal continuar afavorint la inversió a Espanya en lloc d'Itàlia.

Això no s'està veient reflectit en els mercats de renda variable i renda fixa. Les borses van rebotar la setmana passada. Les rendibilitats de deute espanyol s'acosten als mínims de l'any. La taxa TIR del bo a 10 anys ha retrocedit fins al 4,75% i la prima de risc ha afluixat fins a situar-se per sota dels 330 punts bàsics. El Tresor espanyol va tornar a subhastar amb èxit (amb menys costos de finançament i amb una gran demanda) 5.000 milions d'euros en bons a 3,5 i 10 anys i ja ha emès més del 29% de les seves necessitats de finançament a mitjan i llarg termini de tot el 2013.

El diferencial entre l'Estat espanyol i Itàlia s'ha reduït fins a 15 punts bàsics i considerem que hi ha marge per a una convergència de rendibilitats encara més gran, especialment en els trams més curts (2/3 anys).

Nicolás Fernández és director d'Anàlisi del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Les actes de la Fed suggereixen que al setembre podria rebaixar els tipus d’interès

Economia

CCOO manté la vaga al Port Olímpic coincidint amb la Copa

Barcelona
Comerç

La Xina investigarà els subsidis a les importacions de lactis europeus

Barcelona
ECONOMIA

La Paeria convocarà una cimera per impulsar la capitalitat hortofructícola de Lleida

Lleida
Economia

Bones perspectives de collita de la figa d’Alguaire gràcies a les altes temperatures

Alguaire
Economia

L’Ajuntament tanca sis parades dels antics ocellaires de la Rambla

Barcelona
unió europea

Brussel·les revisa a la baixa els aranzels als cotxes elèctrics xinesos

barcelona
Economia

Tercer any de mala collita de fruita seca al Camp de Tarragona

Tarragona
economia

L’alça del dèficit comercial alerta les empreses exportadores

barcelona