Economia

tantxtant

L'evolució del Japó

Es negocia una reducció de les barreres comercials entre els països rics

El Japó vol organitzar negociacions per a un ampli pacte de lliure comerç amb els Estats Units i altres nacions del Pacífic. El primer ministre, Shinzo Abe, ha donat importància a les converses comercials que podrien incloure dues cinquenes parts de l'economia mundial. També hi pot haver demandes especials i reserves per al Japó, que alguns participants temen que retardarien un acord final. En un apassionat discurs televisat, Abe va es va referir el pacte proposat, l'Associació Transpacífic, com l'última oportunitat del Japó per mantenir-se com a líder econòmic a Àsia i per dimensionar el futur econòmic en una regió de ràpid creixement. El Japó ha de romandre al centre del bloc Àsia-Pacífic, va dir Abe. Les economies emergents d'Àsia estan també obrint les seves economies. “Si el Japó només continua mirant cap a dintre no tenim cap esperança de creixement”, hi va afegir. “Aquesta és la nostra última oportunitat. Si no l'aprofitem, el Japó serà exclòs.”

Per als Estats Units, l'Associació Transpacífic ha arribat a ser una part important de la promesa de Barack Obama d'incrementar les exportacions nord-americanes, i de fer pivotar la política exterior nord-americana cap a Àsia.

La perspectiva que el Japó s'afegiria a les converses es produeix al mateix temps que els Estats Units podrien embarcar-se en negociacions similars amb la Unió Europea. Si totes les converses tenen èxit, el resultat seria una reducció significativa de les barreres comercials entre les nacions més riques del món. Les converses amb Europa, amb el vistiplau del president Obama, tenen un ampli suport de grups de negoci dels dos cantons de l'Atlàntic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.