Gran angular

La V conferència de Tòquio pel desenvolupament Africà

De l'1 al 3 de juny ha tingut lloc a Yokohama la cinquena edició de la Conferència Internacional de Tòquio sobre el Desenvolupament d'Àfrica, coneguda com a TICAD-V per la seva sigla en anglès.

La TICAD va ser creada pel Japó al 1993 i des de llavors s'ha reunit tres cops a Tòquio (1998 i 2003) i dos cops a Yokohama (2008 i 2013).

La cosa va començar quan el Japó era la gran potència asiàtica necessitada de moltes matèries primeres per fer rutllar la seva maquinària industrial i ha anat fent-se cada cinc anys malgrat que per als països africans existeixen ara altres països molt rellevants, com poden ser la Xina o l'Índia i –per descomptat- la UE i, ara, fins i tot, els BRICS (grup format per Brasil, Rússia, l'Índia, Xina i Sud-àfrica) com a bloc.

Si fa uns anys l'Àsia era l'àrea de més ràpida expansió mundial i Àfrica havia estat en letargia enmig de conflictes de tota mena, el panorama africà ha anat millorant d'ençà que les multinacionals han descobert que el continent subsaharià té el 89% de les reserves mundials de platí, el 60% de diamants, el 53% de cobalt, el 37% de zirconi o el 34% de crom, i que la seva població de 1.000 milions d'habitants pot ser un gran mercat si augmenten les capacitats de compra dels seus ciutadans.

Això explica que després que la llavors Comunitat Europea comencés la seva cooperació amb els països africans des del Tractat de Roma de 1957, i més àmpliament des dels convenis de Lomé (des de 1975) i de Cotonou (a partir del 2000) o les eimeres UE-Àfrica del Caire (2000), Lisboa (2007) i Trípoli(2010), altres països s'han llançat a conrear les voluntats dels països africans a través de cimeres i reunions ministerials.

És en aquest context que cal inscriure la iniciativa japonesa del TICAD que té la particularitat d'haver estat la primera –com es va dir ja al 1993- per molt que el Japó no estigui en els últims anys al nivell dels ritmes de creixement que va assolir els anys 1960 i 1970, però són moltes les grans multinacionals japoneses que s'han instal·lat amb comercialitzadores o amb firmes amb producció local als països africans.

Però la TICAD ha deixat d'ésser quelcom només japonès per convertir-se en un autèntic procés internacional. Aquest cop a Burkina Faso i a Etiòpia han tingut lloc reunions preparatòries de la cinquena TICAD feta a Yokohama.

FONS GLOBAL.

En aquest sentit l'important de la iniciativa quinquennal japonesa és que ha servit per crear un “Fons Global per lluitar contra la sida, la tuberculosi i la malària” i ha servit per catalitzar moltes discussions sobre els avenços dels països africans respecte als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, sobre com promoure la integració econòmica regional, sobre la millora de la formació o la recerca als països subsaharians, així com la necessitat d'inversions en infraestructures, la diversificació econòmica i les bases per fer més atractives les economies africanes per a les inversions multinacionals.

Les successives reunions de la Conferència de Tòquio sobre el Desenvolupament Africà i la sensibilitat dels japonesos en la reunió del G-8 –que ells van presidir a Okinawa al 2000 i a la qual van invitar molts líders africans- va servir perquè uns pocs líders africans creessin a la Cimera de la Unió Africana de Lusaka de 2001 la Nova Aliança pel Desenvolupament d'Àfrica (NEPAD) en què Sud-àfrica, Nigèria i Algèria posaven en marxa un programa de recuperació africà protagonitzat pels mateixos africans i no per potències excolonials, per les Nacions Unides o per organismes internacionals o ONG transnacionals com havia estat fins llavors.

ESFORÇOS FINANCERS.

A les cimeres de Tòquio, malgrat que avui ja no són les úniques –com s'ha dit abans-, hi acudeixen molts caps d'estat i de govern africans, la qual cosa obliga el Japó a fer esforços financers per donar un missatge positiu que faci que els africans segueixin pensant que malgrat l'ascens de Xina o de l'Índia el Japó segueix sent un amic important. És interessant destacar, en aquest sentit, que mentre el govern de Fukuda, a la cimera d'Okinawa de 2008, va anunciar 4.000 M$ de crèdits i 2.500 de donacions, en aquesta edició del 2013, el govern de Sinzo Abe ha fet avançar el paquet financer fins a 24.500 milions –entre ajuda i crèdits-, que és més del que Àfrica rep de Xina encara que menys del que rep de la UE a través del Fons Europeu de Desenvolupament, el Pressupost de la UE i els crèdits del Banc Europeu d'Inversions.

Els països africans han superat la fase de guerres i conflictes civils amb molt poques excepcions i per això Àfrica té un futur millor del que havia estat fins ara. Tothom s'ocupa d'Àfrica. No només –com era normal- els països rics antics colonitzadors, el Banc Africà de Desenvolupament o les agències de les Nacions Unides i les Nacions Unides mateix, sinó també altres actors internacionals.

El cas més novador i interessant es el dels BRICS, que en la seva cinquena cimera -celebrada a Durban els dies 26 i 27 de març d'enguany sota presidència del líder sud-africà Jacob Zuma- no dubtaven a celebrar la reunió sota el lema BRICS i partenariat pel desenvolupament, la integració i la industrialització d'Àfrica.

MOLTS pretendents.

A l'Àfrica li estan sortint molts pretendents i, un cop més, l'Europa que va ser la primera a donar ajudes s'està quedant enrere per estar, probablement, massa ocupada a resoldre els seus problemes interns.

Si l'Àsia ha sigut el territori líder del creixement mundial de finals del segle XX, tot apunta que si aconsegueix dominar els problemes mediambientals i una administració correcta de recursos i de bon govern sense corrupció, Àfrica es convertirà en un nou focus de desenvolupament del segle XXI.

Els 175 milions d'habitants de Nigèria, els 90 d'Etiòpia, els 85 d'Egipte, els 75 de la República Democràtica del Congo o els 50 de Sud-àfrica constitueixen arguments clars i contundents que el mercat africà serà molt important a mesura que vagin augmentant els nivells de renda per càpita i a mesura que les empreses internacionals i els inversors mundials vagin confiant en el fet que Àfrica s'està convertint en una plataforma de negocis segura i amb perspectives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.