Els vins i caves d'Alta Alella volen obrir-se al mercat nord-americà
El celler ha estat triat pels sommeliers com el millor de Catalunya.
A mig camí entre Tiana i Alella, al bell mig del Parc Natural de la Serralada de Marina, el cultiu de la vinya i la producció del vi es remunta a l'època dels romans. És aquí on el badaloní Josep Maria Pujol-Busquets, enòleg de professió i amb una dilatada trajectòria professional en diversos cellers catalans, va decidir fundar Alta Alella l'any 1991. Un dels signes d'identitat del celler ha estat l'aposta per l'agricultura ecològica des del primer moment, que els ha permès situar alguns dels seus vins i caves a les cartes dels restaurants més prestigiosos del món, mentre que d'altres han obtingut reconeixements internacionals de primera categoria. De fet, Alta Alella ha estat recentment premiat com el millor de Catalunya per l'Associació Catalana de Sommeliers (ACS), un reconeixement atorgat a través d'una votació a les xarxes socials en la qual van participar tots els socis de l'ACS.
L'empresa està immersa en un procés de reestructuració de la gamma de productes i de renovació del disseny. El propietari de la firma explica que es tracta d'una actualització “perquè l'ampolla sigui coherent amb el producte, parli per si sola i expliqui el que hi ha a dins”. A hores d'ara la gamma de vins i caves d'Alta Alella abasta quinze productes diferents tot i que es tracta d'un celler molt dinàmic. “Cada any anem oferint alguna cosa nova perquè el mercat, sobretot l'internacional, demana novetats”, assegura Pujol-Busquets, que afegeix que treballar amb agricultura ecològica facilita aquest procés d'innovació perquè permet elaborar productes més naturals i amb menys intervenció, que fa que reflecteixin més fidelment les característiques del terreny i l'anyada. Prova de l'aposta per prescindir de productes químics és l'aparició ara fa cinc anys del primer cava sense sulfits, que ha obtingut molt bona resposta del mercat. L'explicació d'aquesta opció és ben senzilla, segons l'artífex del projecte, “vivim al mig de la vinya i no vull haver d'estar tirant insecticides i pesticides al mateix lloc on estic criant les meves filles”.
Alta Alella va reintroduir a la zona el Mataró, una varietat de raïm negre que en altres parts del territori es coneix com a monestrell i que és molt apreciat en àrees vinícoles d'Austràlia i Califòrnia. El Mataró el fan servir per fer vi dolç i també com a base d'un cava. Tot i que a la DO Alella la varietat més característica és la pansa blanca, aquest celler treballa amb moltes varietats de raïm per oferir productes més complexos, vins que no es signifiquin només pel tipus de raïm amb què s'elaboren. “Amb varietats diferents cultivades en terrenys diversos que no tenen la mateixa exposició al sol podem tenir una paleta de colors que ens permet dibuixar vins més complexos”, manté el propietari del celler.
“països amics” i Europa.
Per seguir al capdavant tenen clar que l'aposta és innovar i aprofundir en l'agricultura ecològica.
Facturació
3,5 M€
Treballadors
25
Any de fundació
1991
Visitar les vinyes a vista d'ocell
L'enoturisme és una de les línies de negoci que Alta Alella està desenvolupant com a estratègia per donar a conèixer la marca, segons explica Josep Maria Pujol-Busquets. La seva situació, enmig del Parc Natural de la Serralada de Marina, en un indret elevat que fa de balcó del Mediterrani i a només vint minuts del centre de Barcelona, el converteixen en una molt bona opció per als turistes que volen fer una visita de mig dia a un celler. A més de sessions de tast i maridatges, Alta Alella ofereix la possibilitat de fer altres activitats com ara sessions de ioga a peu de vinyes, classes de pintura amb vi per a nens i passejos guiats a les vinyes i al celler. Una de les opcions més innovadores és el recorregut en helicòpter, que a hores d'ara atrau molts turistes americans i alemanys d'alt poder adquisitiu. De fet, la majoria de visitants d'Alta Alella són estrangers que passen uns dies de vacances a Barcelona. “Oferim vestits a mida per adaptar-nos als gustos i les necessitats dels visitants”, assegura el propietari del celler, que avança que seran el marc del congrés d'una empresa i que estan treballant per oferir una experiència en què els visitants arribaran amb embarcació de vela al port del Masnou per fer la visita guiada al celler.
Els vins i caves d'Alta Alella volen obrir-se al mercat nord-americà