Conservar-se amb l'envàs de llauna
Boixadós, empresa fabricant d'envasos metàl·lics de Sant Fruitós de Bages, ha superat el segle de vida mantenint el caràcter familiar de la firma i la capacitat de fer petites produccions.
L'envàs metàl·lic és 100% ecològic i el seu reciclatge és molt més barat que el de vidre
Just un segle després que es descobrís la llauna de conserva, el 1910 Ferran Boixadós Puigarnau va obrir una llauneria a la baixada de la Seu de Manresa. D'aquell petit comerç on s'arreglaven radiadors i es feien galledes, regadores i tot tipus d'utensilis de base fèrrica amb recobriment d'estany, amb el pas dels anys en va néixer l'empresa Boixadós, dedicada a la fabricació d'envasos metàl·lics. El fill de Ferran Boixadós, l'Antoni, ja va veure que l'especialització en envasos seria el futur del negoci familiar. La pega és que a l'Antoni li va tocar viure la Guerra Civil. “En aquell temps no hi havia material i havien de reciclar el poc que existia. Compraven pots vells de llauna, els tallaven, els estiraven i els posaven en uns bidons amb sosa càustica i foc per netejar-los i fer-ne pots més petits”. Així ho explica i ho havia sentit dir al seu avi, Ferran Boixadós, l'actual gerent i la quarta generació de l'empresa. “S'havien d'espavilar com podien i van buscar alternatives, com la fabricació de la cafetera Rosita”, que fins i tot van patentar.
No va ser fins a l'any 1972 que el fill d'Antoni Boixadós i Rosa Quintana, Ferran Boixadós, va agafar el timó de l'empresa. Ell va ser l'encarregat de modernitzar-la i de buscar-li un nou emplaçament. Després d'estar en diferents llocs de Manresa –des de la casa que va comprar l'avi al centre de la ciutat fins a la plaça Bages– finalment van establir-se a Sant Fruitós de Bages. En aquesta població podien créixer, tenint en compte la importància d'alguns dels clients del sector de la pintura que van aconseguir en aquell moment, com Bruguer o Titan. Actualment, Boixadós disposa d'unes instal·lacions d'uns 3.000 m², “un espai que ja ens està quedant petit, perquè el problema de l'envàs metàl·lic és que és molt voluminós”, comenta l'actual gerent. Segons ell, l'ideal seria trobar, quan sorgeixi l'oportunitat, una nau amb el doble d'espai que l'actual, al Bages mateix.
Fer-se un lloc al mercat.
Boixadós treballa per a diferents sectors, com el de l'alimentació –representa un 60%–, el de productes químics i el de la publicitat i el màrqueting (cada vegada més en alça). “L'avantatge que tenim com a empresa petita, a diferència de les multinacionals especialitzades en llaunes de beguda o de les grans empreses que només es dediquen a la indústria pesquera, és una gran flexibilitat a l'hora de fer petites sèries, fer-les més personalitzades, i un tracte directe”, diu Boixadós. Les comandes poden anar des de les 50 unitats, que es poden comprar a través del seu web, fins a produccions de 100.000 envasos. Amb una impressió gràfica a la llauna (servei que subcontracten), el termini d'entrega oscil·la entre dues i tres setmanes.
Boixadós, que en l'actualitat té cinc treballadors, ven principalment a Catalunya però també a diferents punts de l'Estat espanyol, des de les Illes Balears i les Illes Canàries fins a Galícia o Andalusia. “Directament nosaltres no exportem –ho fan els nostres clients–, perquè l'envàs metàl·lic, que ocupa molt espai, és relativament econòmic i el transport l'encareix molt”, diu el gerent de Boixadós. Aquesta empresa compra les bobines o paquets de llauna al mercat espanyol, a AcelorMittal. “Hi ha empreses que compren llauna xinesa, però nosaltres preferim comprar-la al mercat nacional, tot i ser més cara, perquè és de més qualitat.”
Boixadós defensa les virtuts de l'envàs metàl·lic: “És 100% ecològic, el seu reciclatge és molt més barat que el de vidre, i protegeix els aliments de l'aire, l'aigua i la llum.” Convençut de la necessitat d'innovar, el gerent d'aquesta empresa ha comprovat els beneficis d'invertir en recerca i desenvolupament. Un envàs seu de cafè en gra per a l'hostaleria [a la part superior d'aquesta pàgina] ja s'està fabricant per a Marcilla, per als mercats de l'Estat espanyol, la República Txeca i Holanda.
el passat
Gibrells, palanganes, escorredores, galledes... El besavi, Ferran Boixadós Puigarnau, va començar el 1910 amb una llauneria a la Seu de Manresa.
el present
Amb aquest envàs per a cafè en gra de 3,5 quilos, per a bars i restaurants, Boixadós va guanyar el premi Liderpack 2011. Van desenvolupar-lo durant 2 anys i el tenen patentat a tot el món.
La publicitat
Anuncis d'un extintor Ciclón i de la cafetera Rosita (en honor a la iaia, Rosa Quintana). Durant la Guerra Civil, la llauna escassejava i s'havia de recuperar d'altres peces.
Conservar-se amb l'envàs de llauna