Economia

Els turistes tornen a la zona cremada de l'Alt Empordà

Només els primers mesos després del foc es va registrar una davallada de clients, segons dades del sector

Camins de ronda, cellers, cases de colònies i càmpings van ser els grans afectats

Demà, últim capítol. Parlarem de les dificultats per trobar els causants dels incendis de fa un any.


El turisme a la zona cremada pel foc de l'Alt Empordà de l'any passat s'ha recuperat. Segons el director del Patronat de Turisme de Girona, Ramon Ramos, va haver-hi una “baixada important de reserves” els dies posteriors a l'incendi. A més, les flames van provocar desperfectes en infraestructures turístiques i equipaments municipals que es van traduir en pèrdues econòmiques elevades. “L'entorn va quedar molt malmès, però la gran majoria dels danys ja estan solucionats” i s'està treballant per netejar els boscos.

L'incendi va fer perdre la temporada d'estiu als propietaris de càmpings i hotels. El degoteig d'anul·lacions de reserves, especialment d'estrangers, es va mantenir fins al setembre. Sis mesos més tard, però, la situació es va normalitzar i les xifres d'ocupació s'acostaven al 80% i el 90%, segons l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà. Actualment, el nombre de clients se situa en xifres semblants a les d'anys anteriors. Xavier Rodà, regent de la casa de turisme rural Can Llobet, a Capmany, explica que el nombre de reserves dels holandesos ha caigut, però que la resta s'han mantingut. Pel que fa a les infraestructures locals, segons l'Oficina de Turisme del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, ja estan “pràcticament reconstruïdes”. Pel que fa als camins de ronda, el tram que va des de Sant Llorenç de la Muga fins a Pont de Molins “està arreglat en un 95%” i “només falta la construcció d'una passarel·la”. Per contra, Itinerànnia, la xarxa de senders de 2.500 quilòmetres entre el Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà, està “en procés de reconstrucció”. El paisatge encara mostra pals elèctrics i arbres a terra. És per això que el Consell Comarcal desaconsella anar-hi, “almenys fins a la tardor”, moment en què es preveu que la vegetació haurà crescut de nou i els boscos estaran nets.

Segons el director del Patronat de Turisme, Ramon Ramos, “els més afectats van ser els cellers. No per destrosses físiques a les instal·lacions, sinó per la gran quantitat de finques cremades”. Les vinyes més afectades van ser les de les zones de Capmany i Agullana, on el foc va destruir bona part del paisatge. Com a resposta, l'administració es va reunir amb el sector i es va crear la Ruta del Vi de l'Empordà, amb l'objectiu de promocionar aquest producte.

Campaments adaptats

El foc també va afectar campaments d'estiu que es duien a terme a la zona, i va obligar a evacuar tothom. La casa de colònies Casal de l'Albera, a la Jonquera, va ser on hi va haver més danys. Tot, excepte la cuina, va quedar calcinat i va haver de tancar. Tanmateix, la van reconstruir i des del març que funciona a ple rendiment. De fet, les activitats d'estiu d'enguany no s'han vist perjudicades per l'incendi. Segons el tècnic comarcal de Joventut a l'Alt Empordà, Jordi Claperols, “el nombre de participants en campaments i rutes, especialment de fora de la comarca i estrangers, ha augmentat”. Malgrat que l'entorn està cremat, les activitats continuen. A més, alguns dels campaments s'han adaptat a la nova situació i incorporen tasques de neteja i recuperació dels boscos.

LA FRASE

L'entorn va quedar molt malmès, però la gran majoria dels danys ja estan solucionats
Ramon Ramos
DIRECTOR del PATRONAT DE TURISME DE GIRONA

LA XIFRA

80%
és la xifra d'ocupació
a la zona cremada de l'Alt Empordà sis mesos després del foc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.